Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 153 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Hepatit B

virüsü, bu virüsü taşıyan kişinin kan ve bazı vücut sıvılarıyla bir başka kişiye bulaşabilir. Enfekte hamile bir anneden doğum sırasında bebeğe bulaşabilir. Ayrıca jilet ve diş fırçası gibi malzemeler ortak kullanılırsa hepatit B virüsü sağlıklı kişilere bulaşabilir. Enjektör ya da kesici alet yaralanmalarında kan ile temas yoluyla da bu virüsün bulaşma riski vardır
Hepatit B’ye yakalanan kişilerden bazıları çok uzun süre hiçbir belirtiyle karşılaşmayabilir. Ancak bu virüs belirti vermese de karaciğer dokusuna zarar vermeye devam eder. Bazı Hepatit B hastaları bu virüsün etkisiyle siroz ya da karaciğer kanserine yakalanır. Hepatit B’den en kolay korunma yolu aşılanmaktır.

b) Herpes (Uçuk)

Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı anlarda sinir hücrelerimize yerleşen ve Herpes Simplex (Herpes Simpleks) adı verilen virüsün neden olduğu uçuk olarak da bilinen bir hastalıktır. Özellikle dudak çevresinde görülen herpesin gelişimini engellemek için ilaç tedavisi uygulanır Yaklaşık bir gün önceden herpesin etki edeceği bölgede kaşıntı ve yanma hissi oluşur. Herpesin yerleştiği bölgede kızarıklık meydana gelir ve içi sıvı dolu kabarcıklar oluşmaya başlar. İçi sıvı dolu kabarcıklar zamanla kabuklaşmaya başlar. Bu dönemde kesinlikle bu kabuklarla oynamamak gerekir. Aksi takdirde iyileşme süreci uzar ve kişiyi huzursuz eder. Oluşan kabukların kendiliğinden düşmesi beklenmelidir. Herpes bulaşıcı olduğundan herpesli kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

c) AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu)

AIDS’e neden olan virüse HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) denilmektedir. HIV, insanların bağışıklık sistemine yerleşen ve bu sistemi çökerten bir virüstür (Görsel 3.40). Bu virüse enfekte olan kişilerde zamanla bağışıklık sistemi çalışmaz hâle gelir ve enfeksiyonlara karşı direnç kaybı gözlenir. Cinsel temas ve kan yoluyla bulaşan HIV enfeksiyonlarının son aşaması AIDS olarak adlandırılır. AIDS’e yakalanan kişilerde ölümcül enfeksiyonlar ve kanser görülebilir. AIDS öksürükle, hapşırıkla ya da el sıkışma ile bulaşmaz. AIDS’e yakalanan kişilerin vücut direnci zayıflar ve lenf bezlerinde büyüme meydana gelir. Ayrıca nedeni tam belli olmayan uzun süreli bir ateş, kilo kaybı ve ishal de görülür. AIDS’in kesin tanısı ELİZA (Anti-HIV) testi sonucu konulur. AIDS’ten korunma yollarının başında tek kullanımlık enjektörler tercih edilmesi, berberlerden jiletlerini değiştirmeleri istenmesi ve iyice tetkik edilmemiş kanların kan nakillerinde kullanılmaması gelmektedir. Ayrıca tek eşlilik de kişileri AIDS’ten koruyan en önemli önlemlerdendir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 153 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!