Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 32 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Fosfor, hücrelerin kullanabildiği enerji molekülü olan ATP molekülünün yapısına katılır. Ayrıca DNA ve RNA olarak adlandırdığımız nükleik asitlerin yapısında da fosfor bulunmaktadır. Fosfor bakamından zengin besinlerin başında tahıl ürünleri ve yumurta gelir.

Magnezyum, klrofilin yapısında, bazı enzimlerin aktifleştirilmesinde, kemiklerin sertleşmesinde ve sinir sistemi ile kas sisteminin düzenli çalışmasında görev alan minerallerdendir. Bitkisel besinlerden olan kuru yemişler magnezyum açısından zengindir.

İyot, tiroit bezi hormonlarından biri olan tiroksin hormonunun yapısına katılan bir mineraldir. İyot eksikliğinde tiroksin hormonu tam anlamıyla işlev yapamaz ve tiroit bezi kandan daha fazla iyot alabilmek için büyür. Tiroit bezinin büyümesiyle guatr adı verilen hastalık ortaya çıkar. Hayvansal besinlerden olan deniz ürünlerinden ve iyotlu tuzdan iyot ihtiyacı karşılanabilir.


ARAŞTIRALIM

Ülkemizde guatr rahatsızlığının en çok görüldüğü bölgeleri ve neden bu bölgelerde en fazla guatr rahatsızlığı görüldüğünü araştırınız. Bu araştırmayı yaparken farklı kaynaklardan yararlanmaya çalışınız.

  • Cevap: Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye’de de görülme sıklığı fazladır. Tüm dünyada guatrın en sık sebebi iyot eksikliğidir. İyotlu tuzların yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde ise en sık guatr sebebi ise tiroid hormon üretiminde değişikliklere neden olan hastalıklar veya nodüllerdir Ülkemizde iyot eksikliğine bağlı guatr en sık Karadeniz bölgesinde görülür ve bunun nedeni bu bölgede çok sık tüketilen kara lahananın sindirim sisteminden iyot emilimini engellemesidir Diğer guatr nedenleri de ülkemizde oldukça sık görülmektedir.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!