Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 35 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Son bardağa ise çamaşır deterjanı ekleyelim. Çözeltinin renginin koyu mordan yeşile dönüştüğünü gözlemledik. Ancak bir süre bekledikten sonra yeşil renk sarıya dönüştü.

Ne oldu?

Yapısındaki antosiyanin pigmentleri kırmızı lahanaya kendine özgü rengini verir. Antosiyaninin yapısındaki pigmentler aynı zamanda birçok meyve ve sebzenin yapısında -örneğin elmada, çilekte, yaban mersininde bulunur.
Çözeltideki hidronyum iyonlarının miktarı yani çözeltinin pH değeri değiştirildiğinde antosiyanin türü bir pigment olan siyanidinin yapısında değişiklikler meydana gelir. Bu değişim molekülün ışık tayfındaki farklı dalga boyundaki ışınları soğurmasına neden olur. Bu deney sayesinde siz de kırmızı lahananın farklı pH değerlerindeki gözlemlediğiniz renkleri belirleyebilir hatta farklı maddeler deneyerek kendi listenize ekleyebilirsiniz.

İnsan vücudunda yer alan ve mide asidi olarak da bilinen hidroklorik asit (HCl) kuvvetli asitlerden biridir ve suya karıştırıldığında iyonlarına ayrışarak çözeltide H+ iyonlarının artmasına neden olur. Oluşan bu çözeltiye asidik çözelti adı verilir.

Potasyum hidroksit (KOH) bileşiği suya karıştırıldığında iyonlarına ayrışır ve çözeltide OH- iyonlarının artmasına neden olur ve çözelti bazik hâle gelir.

Bir çözeltinin asidik ya da bazik olduğunu pH değerine bakarak anlayabiliriz. pH, çözeltideki H+ iyonunun derişimini gösteren değerlerdir. Çözeltilerin H+ veya OH- iyonu derişimini gösteren pH cetvelinden yararlanılarak çözeltilerin asitliği ya da bazlığı hakkında yorumlar yapılır,

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!