Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 43 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Biyoloji laboratuvarlarında kullanılan çeşitli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu kimyasallardan bazılarının teması ya da yanlış kullanımı kişilere zarar verebilmekte ve kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu nedenle deneylerden önce laboratuvar güvenliğine önem verilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Kitabımızdaki etkinliklerde gösterilen güvenlik sembollerindeki uyarılar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Etkinliğin Adı

Besinlerde Glikoz ve Nişasta Aranması

Araç Gereçler

Ekmek, süt, bal, patates, elma, damlalık, Benedict çözeltisi, iyot ya da lügol çözeltisi, 10 tane deney tüpü, tüplük, ispirto ocağı, kibrit, tahta maşa.

Hatırlatma

Benedict çözeltisi glikoz ile birlikte ısıtılınca kiremit kırmızısı renk oluşur.
İyot ya da lügol çözeltisi nişastayla bir araya gelince mavi-mor renk oluşturur.

Etkinliğin Yapılışı

• Deney tüplerinden her birinin içine ayrı ayrı belirli miktarlarda ekmek, süt, bal, patates ve elma koyunuz.
• Deney tüplerine koyduğunuz besin maddelerinin üstlerine damlalık yardımıyla birkaç damla Benedict çözeltisi damlatıp çalkalayınız. Bu işlemleri yaparken zorluk çeken arkadaşlarınız olursa yardımcı olunuz.
• İspirto ocağını kibrit yardımıyla yakınız. Tahta maşa yardımıyla ilk önce içerisinde ekmek bulunan deney tüpünü tutarak ateşe yaklaştırınız. 10-15 saniye kadar ateşin üzerinde deney tüpünü bekleterek renk değişimi olup olmadığını kontrol ediniz. Aynı işlemi diğer deney tüpleri içinde uygulayıp tüplüğe yerleştiriniz.
• Getirdiğiniz besin maddelerinden belirli miktarlarda alarak yine ayrı ayrı deney tüplerinin içine koyunuz.
• Deney tüplerinin içlerine 1-2 damla damlalık yardımıyla iyot ya da lügol çözeltisi damlatıp çalkalayınız. Acele etmeden sabırlı bir şekilde değişiklikleri gözlemleyiniz.
• Deney tüplerindeki renk değişimlerini gözlemleyerek hangi besin maddelerinin bulunduğu deney tüplerinde renk değişikliği olduğunu not ediniz.

Sorular

1- Hangi besin maddelerinin bulunduğu deney tüplerinde Benedict çözeltisi ile kiremit kırmızısı renk oluştu?

  • Cevap: Benedict çözeltisi şekerin ayracıdır. Şeker bulunan bir ortama ilave edilip kaynatıldığında petrol mavisi olan rengi eğer ortamda şeker çok ise kiremit kırmızısına az ise zeytin yeşiline döner. Bal da benedict çözeltisi kiremit kırmızısı renge döner.

2- İyot ya da lügol damlattığınız deney tüplerinin hangilerinde mavi-mor renk oluştu?

  • Cevap: Lugol çözeltisi, iyot elementi ile potasyum iyodürün suda çözünmesiyle elde edilen bir karışımdır. İlk kez Fransız fizikçi Auguste Lugol tarafından 1829 yılında hazırlanmıştır. Çözelti, karbonhidrat içeren bir maddeye döküldüğünde o madde mavi- mor ve lacivert renk alır. Bir maddeye nitrik asit dökülmüşse ve o madde sarıya dönmüşse o madde protein içerir veya protein ağırlıklıdır. Ekmek ve patates de mavi mor renk oluşmuştur.

3- Hangi besin maddelerinde hem glikoza hem de nişastaya rastladınız?

  • Cevap: Elma da hem glikoz hem de nişasta vardır.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
2
unlike
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!