Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 53 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Ez-De Yayıncılık

• Maltaz, lipaz, amilaz enzimlerinin sonunda olduğu gibi aktif enzimler genellikle sonuna “az” eki getirilerek, tripsinojen, pepsinojen gibi pasif enzimler ise “jen” eki getirilerek adlandırılır.
Besinlerin parçalanması, bazı moleküllerin sentezlenmesi, glikozun CO2 ve H2O’ya dönüştürülmesi enzimler aracılığıyla olur. Enzimler yaşamsal faaliyetler için mutlaka hücrelerde bulunması gereken moleküllerdir. Hücrede olması gereken bazı enzimlerin eksikliği ölüme, bazı enzimlerin eksikliği de çeşitli metabolik hastalıklara yol açar.

Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler

a. Sıcaklık

Enzimler protein yapılı oldukları için proteinin yapısını bozan her şey enzimin yapısını da bozar. Örneğin düşük sıcaklıkta enzimin yapısı bozulmamasına rağmen görev yapamaz. Enzimin bu özelliği sayesinde besinleri derin dondurucularda uzun süre bozulmadan saklayabiliriz. Yüksek sıcaklıkta enzimlerin yapısı tamamen bozulur (denatürasyon) ve bir daha görev yapamazlar

b. Ortamın pH Derecesi

Ortamın pH derecesi de enzimlerin çalışmasını etkiler. Genellikle birçok enzim pH derecesinin 7 olduğu ortamlarda çok iyi çalışır. Fakat midede görev yapan pepsin enzimi pH derecesinin 2 olduğu, onikipar- mak bağırsağında görev yapan tripsin ise pH derecesinin 8.5 olduğu ortamda iyi çalışır

c. Substrat Miktarı

Enzim miktarının sabit olduğu bir ortamda substrat derişimi arttıkça tepkime hızı da artar. Enzim substrata doyduğu anda tepkime hızı sabit kalır

d. Substrat Yüzeyi

Substrat yüzeyinin artması enzim etkinliğini arttırır

e. Ortamdaki Su Miktarı

Enzimlerin aktif olarak görev yapabilmesi için ortamda belirli bir miktar su bulunması şarttır. Su miktarının düşük olduğu ortamlarda enzim etkinliği minimumdur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!