Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 54 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Enzimlerin çalışma hızını arttıran bazı maddeler vardır. Bu maddelere aktivatör adı verilir. Koenzim ve kofaktör olarak görev yapan moleküller birer aktivatördür. Bazı maddeler aktivatörlerin tam tersi enzim faaliyetini azaltır. Bu maddelere inhibitör adı verilir. Cıva, kurşun, arsenik ve siyanür gibi ağır iyonlar, toksinler, zehirler ve antibiyotikler birer inhibitör maddedir.
• Enzimler canlılık faaliyetinin devamı için mutlaka gerekli olan organik bileşiklerden biridir. Enzimler sayesinde solunum, fotosentez dehidrasyon tepkimeleri gibi birçok tepkimenin gerçekleştiği görülür. Enzimler yardımıyla gerçekleşen bu olaylar sayesinde canlı büyür, gelişir ve hareket eder. Enzimler endüstriyel alanlarda ve deterjanlarda da kullanılmaktadır.

ARAŞTIRALIM

Patlıcan, kabak, üzüm, biber, erik, incir, kayısı gibi meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması ile enzimlerin aktiviteleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırınız.

  • Cevap:

Kurutulmuş meyvelere uygulanan pastörizasyon işleminin sıcaklık ve süresi meyve çeşidine ve ambalaj büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Genellikle kurutulmuş meyveler 66-85 oC arasındaki sıcaklıklarda 30-90 dakika arasında değişen sürelerde pastörize edilirler. Uzun süre depolanacak kurutulmuş etlerde su oranı %4, yumurta tozunda %3, süt tozunda %5, kuru üzümde %12- 15, kayısılarda %15 ve erikte %16-19 un altında olmalıdır. Kurutma işlemi ve kurutulmuş gıdaların muhafazası sırasında bazı mikroorganizmalar canlılığını kaybederler. Genellikle kurutulmuş gıdaların mikrobiyal yükü orijinal hammaddeye kıyasla daha düşüktür. Ancak kurutulmuş bir gıda steril değildir.  Enzimler yaş ısıya karşı hassastır. Bazı istisnalar dışında 100 oC de 1 dakikalık yaş ısı hemen hemen bütün enzimler inaktive etmek için yeterlidir.


Etkinliğin Adı

Sıcaklığın Enzim Çalışmasına Etkisi

Araç Gereçler

3 adet deney tüpü, kibrit, ispirto ocağı, 2 adet beherglas, tüplük, termometre, damlalık, amilaz enzimi çözeltisi, nişasta çözeltisi, cam kalemi, sacayak, iyot çözeltisi, tel kafes, çay kaşığı.

Hatırlatma

Amilaz enziminin substratı nişastadır. İyot çözeltisi nişastanın ayıracıdır. Nişasta varlığında iyot çözeltisi kahverengiden mavi – mor renge dönüşür.

Etkinliğin Yapılışı

• Beherglaslardan birinin içine 5-6 mL kadar amilaz enzimi ekleyiniz ve üzerine 5-6 mL saf su ekleyiniz.
• Deney tüplerinin her birine birer çay kaşığı nişasta çözeltisi ekleyiniz ve deney tüplerine cam kalemi yardımıyla numara veriniz.
• Birinci deney tüpünün üzerine damlalık yardımıyla iki damla amilaz çözeltisi ekleyiniz.
• Boş beherglasın yarısına kadar su koyarak içine ikinci ve üçüncü tüp ile birlikte termometreyi ekleyiniz.
• İspirto ocağının üzerine sacayak ve tel kafesi koyduktan sonra içi su dolu beherglası ısıtmak üzere sacayak üzerine yerleştiriniz.
• İspirto ocağını kibrit yardımıyla yakınız ve su dolu beherglası ısıtınız. Su sıcaklığı 36-37 °C olana kadar ısıtma işlemine devam ediniz.
• İkinci deney tüpüne damlalık yardımıyla iki damla amilaz çözeltisi ekleyiniz ve 15 dakika bekleyiniz.
• Birinci ve ikinci deney tüplerine damlalık yardımıyla iki damla iyot çözeltisi ekleyerek değişiklikleri gözlemleyiniz.
• Üçüncü deney tüpünü su dolu beherglasla birlikte tekrar sacayak üzerine koyunuz ve suyun kaynamasını sağlayınız

  • Cevap: Etkinliğin cevabı diğer sayfadadır.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!