Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 55 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Etkinliğin Adı

Sıcaklığın Enzim Çalışmasına Etkisi

Sorular

1- Hangi deney tüpünde nişasta sindirime uğramamıştır? Neden?

  • Cevap: Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir. Yani 1. tüpteki nişasta sindirilmemiştir. Çünkü amilaz yoktur.

2- Birinci deney tüpündeki tepkimenin hızı ile ikinci deney tüpündeki tepkimenin hızı aynı mıdır? Neden?

  • Cevap: Farklı zincir yapılarına sahip olan nişasta türleri su absorbsiyon kapasitesinde ve pişirme sıcaklığında da farklılıklar gösterir. Jelleşme sıcaklık aralığı 50- 85 °C’dir. Örneğin patatesten elde edilen nişastalar 60-65 C°’lerde jelleşme gösterirken, tahıl nişastaları 80-85 C°’lerde jelleşmektedir. Bu yüzden tepkime hızları farklıdır.

3- Yüksek sıcaklık enzim çalışmasını nasıl etkiler?

  • Cevap: Enzimatik reaksiyonlarda başlangıçta sıcaklık artışı ile aktivitede artış gözlenir. Fakat belirli bir sıcaklık aşıldıktan sonra enzimler de diğer proteinler gibi denatüre olur ve aktivitelerini kaybederler. Her enzim için birim zamanda substratla ES kompleksini hızlı bir şekilde oluşturduğu belirli bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklığa o enzimin ‘optimum sıcaklığı’ denir. Bir enzimin düşük sıcaklıkta iken yapısı bozulmaz fakat etkinliği azalmaya başlar. Sıcaklık arttığında substrat molekülleri hızlanır. Dolayısıyla enzimin aktif bölgesiyle çarpışma sıklığı artar. Bu da reaksiyonu hızlandırır. Fakat sıcaklık daha da arttığında enzimlerin aktif bölgesinin şekli bozulmaya başlar. Enzimlerin yapısı bozulduğu için (denatürasyon) tepkime hızı da düşer. Bu noktadan sonra sıcaklık azalsa dahi enzim çalışamaz.

Etkinliğin Adı

Substrat yüzeyinin enzim aktivitesine etkisi.

Araç Gereçler

Haşlanmış patates, amilaz enzimi çözeltisi, 2 adet deney tüpü, saf su, 2 adet beherglas, damlalık, tüplük, iyot çözeltisi, bistüri

Etkinliğin Yapılışı

• Beherglaslardan birinin içine 5-6 mL kadar amilaz çözeltisi ekleyiniz ve üzerine 5-6 mL saf su ekleyiniz.
• Haşlanmış patatesi bistüri yardımıyla küp şeklinde kesip deney tüplerinden birine ekleyiniz.
• Haşlanmış patatesten bir miktar alıp eziniz ve ikinci deney tüpüne ekleyiniz.
• Her iki deney tüpünün üzerine damlalık yardımıyla ikişer damla amilaz çözeltisi ekleyiniz.
• 15 dakika bekleyiniz ve deney tüplerinin üzerine iki damla iyot çözeltisi ekleyiniz. Değişiklikleri gözleyiniz.

Sorular

1. Hangi deney tüpündeki renk değişimi daha hızlı oldu?

  • Cevap: Ezilmiş patatesin olduğu tüpteki renk değişimi daha hızlı olmuştur.

2. Patatesin ezilerek deney tüpüne eklenmesi substrat açısından hangi değişikliğin yapılması anlamına gelir?

  • Cevap: Enzimatik reaksiyonlarda başlangıçta sıcaklık artışı ile aktivitede artış gözlenir. Fakat belirli bir sıcaklık aşıldıktan sonra enzimler de diğer proteinler gibi denatüre olur ve aktivitelerini kaybederler. Her enzim için birim zamanda substratla ES kompleksini hızlı bir şekilde oluşturduğu belirli bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklığa o enzimin ‘optimum sıcaklığı’ denir. Bir enzimin düşük sıcaklıkta iken yapısı bozulmaz fakat etkinliği azalmaya başlar. Sıcaklık arttığında substrat molekülleri hızlanır. Dolayısıyla enzimin aktif bölgesiyle çarpışma sıklığı artar. Bu da reaksiyonu hızlandırır. Fakat sıcaklık daha da arttığında enzimlerin aktif bölgesinin şekli bozulmaya başlar. Enzimlerin yapısı bozulduğu için (denatürasyon) tepkime hızı da düşer. Bu noktadan sonra sıcaklık azalsa dahi enzim çalışamaz.

3. Bu deneyden elde edilen sonuçla kıyma ile parça etin sindirilmesi arasındaki fark nasıl ilişkilendirilebilir?

  • Cevap: Daha küçük parçaların sindirilmesi tam haldekine göre daha hızlıdır.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
2
love
1
happy
1
clap
1
confused
1
sad
1
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!