Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 62 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Ez-De Yayıncılık

i) DNA’nın Yapısı

Watson (Vatsın) (ABD) ve Crick (Kırik) (İngiltere) tarafından keşfedilen tüm yaşamsal faaliyetleri yöneten DNA molekülü çift sarmallı bir yapıya sahiptir. Her DNA’da adenin deoksiribonükleotitlerinin karşısına timin deoksiribonükleotitleri yerleşir ve aralarında ikili zayıf hidrojen bağı kurulur. Guanin deoksiribonükleotitlerinin karşısına da sitozin deoksiribonükleotitleri yerleşir ve aralarında üçlü zayıf hidrojen bağları kurulur. Her bir zincir de deoksiribonükleotitlerden oluşmuş, fosfodiester bağlarıyla birbirine bağlı, uzun polinükleotit zinciri şeklinde görülür. DNA ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplastta, prokar- yot hücrelerde ise sitoplazmada bulunur

DNA molekülünde yer alan deoksiribonükleotit çeşitleri Şekil 1.12’de görüldüğü gibi DNA molekülünün temel yapısını oluşturur. DNA molekülünde gen olarak adlandırılan bölümler yer alır ve her genin kendine özgü bir deoksiribonükleotit dizilimi gözlenir. Her DNA molekülünde nükleotitlerin diziliş sırası ve sayısı aynı olmaz.

DNA molekülünün önemli özelliklerinden biri de bölünme sırasında kendi kendini eşleyebilmesidir (Replikasyon). Şekil 1.13’te de görüldüğü gibi DNA molekülünün iki sarmalını bir arada tutan zayıf hidrojen bağları koparak herhangi bir ucundan açılmaya başlar. Açılan deok- siribonükleotitlerin karşılarına uygun deoksiribonükleotitler, DNA poli- meraz enzimi yardımıyla bir araya gelerek DNA molekülünün kendini eşlemesi sağlanır.

Bilgi Kutusu

Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandı- ran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ kazandı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!