Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 66 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Vücudumuza zarar verebilecek transyağ içeren, aşırı tuzlu ve aşırı asitli yiyecek ve içecekleri tercih etmemeliyiz. Ayrıca vücuda alınan besin maddeleri özellikle büyüme çağındaki bireylerin hem büyümesine hem de gelişmesine yardımcı olur. Kemiklerin gelişmesine bağlı olarak boyumuzun uzaması, kas proteinleri sayesinde kasların gelişip güçlenmesi ve dişlerin sertleşip dayanıklı hâle gelmesi için mutlaka farklı besin maddelerinden faydalanmak gerekir.

Vücudumuz için yararlı besin maddelerinden faydalanabilmek için dikkat etmemiz gereken bazı durumlar vardır. Örneğin karnımızı tıka basa doyurmaya çalışmamalıyız. Öğünlerde yağlı ve şekerli besinleri tüketmemeye özen göstermeliyiz. Daha çok ev yemekleriyle beslenmeye çalışmalı, çabuk servis edilen besin maddelerine mümkün olduğunca az yer vermeliyiz. Eğer bu belirtilenlere dikkat etmezsek obezite adını verdiğimiz hastalıkla karşı karşıya kalabiliriz.

Obezitenin ortaya çıkmasına besinlerle alınan enerjinin, metabolizma ve fiziksel aktiviteler sonucu tüketilen enerjiyi aşması neden olur. Böyle bir durumda besinlerin fazlası yağa çevrilerek depolanmaya ve birikmeye başlar. Özellikle göbek çevresine biriken yağlar sağlığı ciddi şekilde tehdit eden unsurlar arasında yer alır. Obezite dolaşım, solunum, endokrin sistemleri başta olmak üzere birçok sistemin faaliyetini bozabilmektedir. Obezite diyabete (şeker hastalığı) ve vücudun insülin direncine de neden olabilen faktörlerdendir (Görsel 1.34). İnsülin hormonu kan şekerinin düşürülmesinde rol oynayan bir hormondur. İnsülin direnci, vücutta insülin hormonu olduğu hâlde bu hormonun görevini yapamaması yani kan şekerini kontrol edememesidir. Bu dirençten dolayı kana geçen insülin, fonksiyonunu yerine getiremez. Böylece daha fazla insülin üretmek üzere pankreasın çalışması hızlanır. Pankreasın daha fazla insülini kana vermesiyle kandaki şeker miktarı ayarlanmaya çalışılır. İnsülin direncinin olup olmadığı ancak kan analizleri sonucunda ortaya çıkar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!