Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 83 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Hücreler, canlılıklarını devam ettirebilmek için bulundukları ortamla devamlı madde alışverişi yapmak zorundadırlar. Hücreler, beslenmek için dış ortamdan besin alırken metabolik olaylar sonucu meydana gelen atık maddeleri de sürekli hücre dışına atarlar. Maddelerin hücre içine girişi veya hücre dışına çıkışı hücre zarının kontrolünde gerçekleştirilir. Hangi maddenin hücre zarından geçip geçemeyeceğini maddenin ve zarın özelliği belirler.

Hücre zarından madde geçiş çeşitleri

Hücre zarından madde geçişleri, maddenin monomer ve polimer olmasına göre farklılık gösterir. Monomer maddelerin geçişleri pasif taşıma ve aktif taşıma olmak üzere iki şekilde gerçekleşirken polimer maddelerin geçişleri ise endositoz ve ekzositoz şeklinde olur.

Monomerlerin geçişi

1. Pasif Taşıma: Maddelerin çok yoğun bulunduğu ortamdan az yoğun bulunduğu ortama enerji harcanmadan hücre zarındaki porlardan veya fosfolipit tabakasından geçmesine pasif taşıma denir. Pasif taşıma hem canlı hem de cansız hücrelerde gerçekleşebilir. Hücrelerde pasif taşıma; basit difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve osmoz olmak üzere üç farklı şekilde olur.

Difüzyon: Katı, sıvı veya gaz hâldeki çözünmüş moleküllerin çok yoğun bulundukları bir ortamdan az bulundukları bir ortama yayılmaları ya da geçmelerine difüzyon denir. Şekil 2.5’te de görüldüğü gibi kırmızı boya molekülleri su molekülleri içinde dağılarak yayılır. Kırmızı boya moleküllerinin su içindeki dağılımı, kaptaki suyun her tarafında eşit yoğunlukta olana kadar sürer.

i) Basit Difüzyon

Hücre zarından geçebilecek büyüklükteki oksijen, karbondioksit, yağda çözünen A, D, E, ve K vitaminleri, yağı çözen maddeler ve gliserol gibi moleküller basit difüzyon olayıyla çok yoğun oldukları ortamdan az yoğun oldukları ortama doğru fosfolipit tabakasından geçerek taşınırlar. Bu taşıma işlemi hücre dışından sitoplazmaya doğru olabileceği gibi tam tersi sitoplazmadan hücre dışına doğru da olabilir. Hücre zarından difüzyonla madde geçiş hızını her iki ortamdaki maddenin yoğunluk farkı ve ortam sıcaklığı da etkilemektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
2
angry
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!