Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 86 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Ez-De Yayıncılık

• Bir başka bağırsak içine daha hazırlayıp bağırsak için 15 damla %5’lik glikoz çözeltisi ekleyiniz ve ağzını iple sıkıca bağlayınız.
• Beherglasların içine 200 mL saf su koyunuz.
• Glikoz çözeltisi eklenmiş her iki bağırsağı içinde saf su bulunan beherglaslara ayrı ayrı koyunuz.
• Beherglaslardaki suya “her 50 mL’si için damlalık yardımıyla 5 mL iyot çözeltisi” ekleyiniz.
• 10 dakika bekleyiniz ve beherglasların su seviyelerindeki değişiklikleri gözlemleyiniz.
• Beherglaslardan cam pipet yardımıyla sıvı alınız ve deney tüpüne koyarak Benedict ya da Fehling çözeltisiyle karıştırıp ispirto ocağında ısıtınız.
• Deney tüpünü ısıttıktan sonra renk değişimi olup olmadığını gözlemleyiniz.
• Beherglasın ve bağırsağın içindeki suda herhangi bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyiniz.

Sorular

1- Kullandığınız maddelerden hangileri bağırsak içine ya da dışına geçti? Bağırsaktan hangi madde geçemedi? Neden?

  • Cevap: İyot çözeltisi, su bağırsak içine geçmiştir. Glikoz çözeltisi bağırsak dışına geçmiştir. Nişasta bağırsaktan dışarı geçemedi çünkü büyük molekülü bir yapıya sahip olduğundan gözeneklerden geçemedi.

İyot çözeltisi bağırsak zarından içeri girerek nişasta ile temas etmiş ve bağırsak içerisinde mavi renk oluşmuştur. Ancak nişasta zardan geçemeyecek kadar büyük moleküllü olduğu için bağırsaktan kaba geçememiştir. Kapta nişasta olmadığı için kapta mavi renk oluşmamıştır. Nişasta büyük moleküllü olduğu için bağırsak dışına çıkamamıştır. Enzimler ise protein yapılıdır. Proteinler de büyük moleküllü maddeler olup bağırsak içerisine geçememiştir. Bundan dolayı nişasta sindirilerek glikoza dönüşmez. Kapta ve bağırsak parçasında glikoz olmadığı için glikoz ayracı olan benedikt çözeltisi herhangi bir renk değişimine neden olmaz. Nişasta ve nişastayı sindiren enzimlerin bir arada bulunması sonucu nişasta molekülleri sindirilerek yapı taşı olan glikoza dönüşür. Glikoz küçük moleküllü bir madde olduğu için bağırsak parçasından kap içerisine ortamlar eşitlenene kadar difüzyon ile geçer. Bu durumda benedikt çözeltisi hem kapta hem de bağırsak içerindeki glikozlara etki eder ve her iki tarafta da kiremit kırmızısı renk meydana gelir.

2- Bağırsaktan geçen maddeler hangi yöne doğru geçti? Geçiş yönünü belirleyen etken nedir?

  • Cevap: Geçen maddelerin yönü bağırsaktan kaba doğruydu. Bunu etkileyen etken ise yoğunluktur. Madde çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçer.

3- Bağırsaktan geçen maddelerin geçişini hızlandırmak için neler yapardınız?

  • Cevap: Bağırsak içerisindeki madde yoğunluğunu arttırırdım yada kap içerisindeki yoğunluğu azaltırdım.

4- Beherglasa nişastayı sindiren enzim eklenirse madde geçişleri nasıl değişir?

  • Cevap: Nişasta ve nişastayı sindiren enzimlerin bir arada bulunması sonucu nişasta molekülleri sindirilerek yapı taşı olan glikoza dönüşür. Glikoz küçük moleküllü bir madde olduğu için bağırsak parçasından kap içerisine ortamlar eşitlenene kadar difüzyon ile geçer. Bu durumda benedikt çözeltisi hem kapta hem de bağırsak içerindeki glikozlara etki eder.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
4
happy
1
angry
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!