Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 142

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 142” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 142

Yukarıda verilen grafikten yola çıkılarak hücrenin su alma kapasitesine emme kuvveti denebilir.

Hayvan hücrelerinde hücre çeperi olmadığından içeri giren fazla su hücre zarına baskı yapar ve hücre zarının patlamasına neden olur. Aşağıdaki şekilde görülen bu olaya hemoliz denir.

1. Aşağıda verilen kavramları nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: 

a) Osmotik basınç: Hücre içindeki çözünmüş maddelerin oluşturduğu su alma isteğine denir.

b) Turgor basıncı: Turgor basıncı ya da turgor, bitki hücrelerinin saf suya konmasıyla içine su alarak şişmesi ve hücrenin çeperine basınç yapması olayına denir.

c) Emme kuvveti: Hücrelerin su alma isteğidir. Bir hücrede su miktarı azaldıkça emme kuvveti artar. Emme kuvveti osmotik basınç ile doğru, turgor basıncı ile ters orantılıdır.

2. OB > TB, OB = TB ve OB < TB olduğunda hücrede yaşanacak olaylar neler olur? Tablodaki ilgili boşlukları uygun bir şekilde doldurunuz.

  • Cevap: 

3. Uzun süre su dolu bir ortamda bekletilen bitki ve hayvan hücrelerinde ne gibi değişiklikler gözlenir?

  • Cevap: Bitki hücrelerinde hücre çeperi bulunduğundan ve çeperin yapısı gereği sert ve sağlam olduğundan suyun yaptığı basınca dayanabilir. Hatta bir süre sonra aşırı su alındığında hücre çeperi içeri daha fazla su girmesini de engeller. Turgor basıncı bitki hücresi gibi hücre çeperi olan hücrelerde görülür. Turgor, hayvan hücreleri gibi hücre çeperi olmayan hücrelerde görülmez. Hayvan hücrelerinde hücre çeperi olmadığından içeri giren fazla su hücre zarına baskı yapar ve hücre zarının patlamasına neden olur. Buna hemoliz denir. Hemoliz sonucunda hücre içeriği dağılır ve hücre ölür.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!