Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 186

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 186” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 186

Bakteriler, eşeyli üremeyle çoğalmadıkları hâlde genetik çeşitliliği oldukça fazla olan bir âlemdir. Bu çeşitlilik; mutas- yon, konjugasyon (Görsel 2) gibi olaylarla sağlanır. Yandaki görselde iki bakteri arasındaki konjugasyon verilmiştir. Aynı türe ait bakteriler arasında meydana gelen konjugasyonda bir bakteri hücresinden diğer bir bakteri hücresine DNA (plazmit), tek yönlü olarak aktarılır. DNA’nın aktarıldığı bakteri hücresi, kalıtsal açıdan kendisinde olmayan bir özellik kazanmış ve genetik çeşitliliği artmış olur.

1. Aşağıdaki tabloda verilen kavramların tanımını önce kendi cümlelerinizle yazınız. Daha sonra tanımlarınızı, ders kitabınızdaki tanımlar ile karşılaştırarak tanımlarınızın doğruluğunu değerlendiriniz. Kavramla ilgili yanılgılarınız varsa bunları düzeltmek için tanımları tekrar gözden geçiriniz.

  • Cevap: 

Mutasyon: Bir canlının DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir.

Konjugasyon: Bakteriler arasındaki kalıtsal materyal değişimi. Plazmit: Bakterilerde sitoplazmada bulunan halkasal yapıdaki kalıtım molekülü.

Endospor: Belirli bakterilerin hücreleri içinde oluşturulan, yüksek sıcaklık, kuraklık, zehirli kimyasallar ve besin kıtlığı gibi zor koşullara dayanıklı, metabolik olarak aktif olmayan ancak uygun koşullarda yeniden işlevsel hücreye dönüşebilen farklılaşmış hücre.

Eşeysiz üreme: Bir canlının özelleşmiş üreme hücrelerini meydana getirmeden tıpatıp atasına benzer canlılar oluşturmasını sağlayan üreme şekli.

2. Konjugasyon neden bir üreme şekli değildir? Konjugasyon, bakteri için avantaj mı yoksa dezavantaj mıdır? Gerekçenizle yazınız.

  • Cevap: Bakteri konjugasyonu sırasında birey sayısında artış gerçekleşmediğinden üreme olarak kabul edilemez. Konjugasyon, bakteriler için avantajdır. Çünkü olumsuz şartlarda dirençli bakterilerin sayısı ve kalıtsal çeşitlilik artmış olur.

3. Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin doğru olduğunu düşündüklerinize (D), yanlış olduğunu düşündüklerinize (Y) işareti koyunuz ve gerekçelendiriniz.

  • Cevap: 

Y – Bakterilerde eşeyli üreme görülmez. Bakteriler kültür ortamında eşeysiz ürerler.
Y – Konjugasyon bir üreme şekli değildir. Konjugasyonda bakteriler arasında sitoplazmik köprüler aracılığıyla gen aktarımı olur.
D
Y – Plazmit, bakterilerin sitoplazmasındaki küçük halkasal DNA parçasıdır. Konjugasyon olayında genetik materyal aktarımı olur.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!