Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192

1. Aşağıda verilen metanojen, halofil, termofil kavramlarını kısaca açıklayınız.

  • Cevap: 

a) Metanojenik: Oksijensiz (O2) ortamlarda üreyen metan üreten mikroorganizmalardır. Dünyada bilinen metan üretebilen canlılar sadece metanojen arkelerdir. Arkelerin biyogaz gibi yeşil enerji üretiminde önemli görevleri vardır.

b) Halofilik: Halofiller, yüksek tuz konsantrasyonlarında üreyip gelişebilen ekstrem canlılardır. Halofil adı Yunanca “tuz seven” anlamındadır.

c) Termofilik: Sıcak ortamlarda yaşayan arkelerdir. Bu canlılar için en uygun sıcaklık 65-85 0C’dir. 105 0C ve daha yükseklerinde yaşayan türleri vardır. Yanardağ bacaları, derin deniz termal çukurları.

2. Yukarıda arkeler ile ilgili bir varsayım ve bu varsayımın neden doğru olmadığını açıklayan bir çürütme yazısı verilmiştir. Yukarıda verilen bu varsayım ve çürütme yazısından hareketle arkeler ile ilgili aşağıda verilen varsayımlara katılıp katılmadığınızı belirtiniz. Eğer katılmıyorsanız varsayımın doğru olmadığını açıklayan bir çürütme yazısı yazınız.

  • Cevap: Termofilik arkeler aşırı sıcak ortamlarda yaşarlar. Örneğin yanardağ ağızlarında. Tuz gölünde halofilik arkelere rastlanır. Halofilik arkeler tuzlu ortamlarda yaşamaya adapte olmuş canlılardır. Deterjanlar bazik yapıdaki kimyasal maddelerdir. Alkafilik arkeler kuvvetli bazik ortamlarda yaşayabilirler. Bu arkelerden elde edilen enzimler deterjan endüstrisinde kullanılır. Psikofilik arkeler ise soğuk ortamlara adapte olmuş canlılardır.

3. Arkelerin yaşam alanları düşünüldüğünde hayatın başlangıcında da arkelerin var olup olmadığı düşünülebilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Prokaryotik canlılara ait fosil izler günümüzden 3.5 milyar yıl öncesine kadar gitse de birçok prokaryotun fosilleşebilecek hücresel yapısı bulunmadığı için filogenetik tarihlendirme fosiller yerine, genler yoluyla yapılır. Yapılan çalışmalar, arke- lerin atalarının günümüzden 3.8 milyar yıl öncesine dayanıyor olabileceğini göstermektedir.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!