Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 200

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 200” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 200

Öglena

Öglenalar, kamçılı olan bir hücreli canlılardır. Su kültürlerinde ve havuz sularında bulunabilir. Şekilleri ince uzun, mekik biçimindedir. Kloroplast organeline sahiptir ve ışık varlığında fotosentez yapabilir. Işık olmayan ortamlarda ise hayvanlar gibi besinlerini dışarıdan hazır alır. Eşeysiz üremeleri ikiye bölünme şeklindedir (Görsel 3).

1. Yukarıdaki görsellerde verilen amip, öglena ve paramesyumla ilgili bilgilerden hareketle bölünerek üremeyi açıklayınız.

  • Cevap: Bölünerek üreme en basit ve en hızlı gerçekleşen eşeysiz üreme şeklidir. Bölünerek üreme sonucunda kalıtsal özellikleri birbirinin aynı olan iki yavru hücre oluşur.

2. 9/D sınıfı öğrencilerinin mikroskopla gördüğü canlılar aşağıda verilmiştir. Bu canlıların üremeleri hakkında öğrendiklerinizi yazınız.

  • Cevap: 

1. şekildeki hücre paramesyumdur. Paramesyum ikiye bölünerek eşeysiz ürer. Birbirinin aynı kalıtsal özellikte iki yavru hücre oluşturur. Paramesyum enine bölünür.

2. şekildeki hücre öglenadır. Öglena ikiye bölünerek eşeysiz ürer. Birbirinin aynı kalıtsal özellikte iki yavru hücre oluşturur. Öglena boyuna bölünür.

3. şekildeki hücre amiptir. Amip ikiye bölünerek eşeysiz ürer. Birbirinin aynı kalıtsal özellikte iki yavru hücre oluşturur. Amip her yönde bölünebilir.

3. Aşağıdaki görsellerde paramesyumda meydana gelen bazı olaylar verilmiştir. Bu olayların birbirinden farkı nedir?

  • Cevap: 

a) Bu görseldeki paramesyumlar birbirleriyle yan yana gelerek silleriyle birbirine tutunmuştur. Aralarında kurulan sitoplazmik köprü aracılığıyla birbirleriyle çekirdek alışverişi sağlamaktadır. Bu şekilde konjugasyon ile genetik çeşitlilik sağlanır fakat para- mesyum sayısında bir artış meydana gelmemiştir.

b) Bu görseldeki paramesyum bölünerek kendisiyle aynı kalıtsal özelliklere sahip yavru hücreler oluşturarak eşeysiz üremiştir.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!