Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 205

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 205” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 205

BİTKİLERİ TANIYALIM

Yönerge: Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Londra Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’nin raporuna göre dünyada tespit edilen bitki türü sayısı 400.000’i geçmiştir. 2016 yılında yapılan bu araştırmaya göre her yıl 2000 bitki daha keşfedilerek listeye eklenmektedir. Rapordan da anlaşılacağı üzere bitkiler âlemi şekil, yapı, büyüklük bakımından zengin çeşitliliğe sahiptir. Aristo döneminde bitkiler otlar, çalılar ve ağaçlar olarak gruplandırılmıştır. Ancak bu gruplandırma yeterli gelmediği için bitkiler anatomik ve fizyolojik özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Sınıflandırmada kullanılan en önemli kriterler; iletim demetine sahip olup olmama, tohum oluşturup oluş- turamama, gövde, dallar, yapraklar ve kök yapısıdır.

Bitkileri tanıyabilmek ve gruplandırabilmek için özelliklerini iyi bilmek gerekir. Aşağıdaki görselde bazı bitkilerin özellikleri ve bu özelliklerine göre sınıflandırmada aynı grupta yer alan diğer bitkilerden örnekler verilmiştir.

Karayosunları, iletim demetleri olmayan gelişmemiş bir bitkidir. Tohum oluşturamaz. Sporla ürer. Gerçek kök, gövde ve yaprakları bulunmaz. Nemli yerlerde yaşamayı çok severler. Ağaçların, kayaların güneş almayan nemli kısımlarında büyüyüp yolunu kaybeden gezginlere, doğaseverlere kuzey yönünü gösterirler. Damarsız ve tohumsuz bitki olarak bilinirler. Ciğer otları ve boynuz otları ile aynı gruptadırlar.

Eğrelti otları, iletim demetlerine sahip fakat tohum oluşturamayan bitkilerdir. Tohum yerine spor ile üreme yaparlar. 250 milyon yıl önce var olan ataları oldukça büyüktür ve dev eğrelti otu ormanlarını oluşturmuştur. Dünyadaki kömür yataklarının temelleri bu ormanlara dayanır. Damarsız tohumsuz bitki olarak anılırlar. Kibrit otları ve at kuyrukları ile aynı gruptadırlar.

Çam ağaçları tohumla üreyen, tohumları kozalak içinde olan bitkilerdir. Gerçek kök, gövde ve yaprağa sahiptir. Yaprakları çoğunlukla iğne şeklindedir. Kozalakları vardır. Tohumları kozalaklar taşır. Meyve oluşturmaz. Kambiyuma sahip olduğu için odunsu gövdeye sahiptir. Açık tohumlu bitki olarak bilinip örnek olarak köknar, ladin, servi, ardıç verilebilir. Dünya coğrafyasındaki ormanları oluştururlar ama yangınlar yüzünden birçok türü zarar görmüştür.

Buğday kapalı tohumlu bir bitkidir. Kapalı tohumlu bir bitki olduğu için çiçek ve meyve yapısı gözlenir. Tek çenekli ve otsu gövdeye sahip tek yıllık bitkilerdir. Soğanlı bitkiler, tahıllar ile aynı gruptadır.

Elma ağacı kapalı tohumlu bir bitkidir. Çiçekleri döllendiği zaman tohum oluşturur ve meyve verir. Tohumları meyve içinde saklıdır. Gövdeleri odunsudur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!