Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 5

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 5” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 5

CANLILARDA ORTAK ÖZELLİK ARIYORUZ

Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Emine öğretmen, biyoloji dersinde öğrencilerin çevrelerindeki canlı ve cansız varlıkların özelliklerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla okul bahçesinde bir araştırma gezisi planladı. Öğrencilerle birlikte bahçeye dikecekleri sardunyaların yerlerini belirlediler. Toprağın biraz havalanması ve yumuşaması için kürekle toprağı bellediler. Tam o sırada öğrenciler topraktan birkaç solucanın çıktığını fark etti. Emine öğretmen “Solucanı tekrar toprağa koyalım, bitkiler için çok faydalı.” dedi. Daha sonra öğrencilerine solucan (Görsel 1) ve sardunyanın (Görsel 2) özelliklerini anlatan çalışma kâğıtlarını dağıttı.

Toprakta hareket eder. Hareket ederken halkasal ve uzun kasını kullanır. Gübre, kompost, bitki atıkları, mantarlar ve mikroorganizmalar ile beslenir. Bu besinlerle hücrelerine enerji sağlarken atık olarak karbondioksit ve su üretir. Çevresindeki ortam değişikliğini algılayan derisinin üzerinde ışığa duyarlı hücreleri bulunur. Vücudunda hem sperm hem de yumurta üretimi yapabilir. Yaralanan dokularını onarabilme yeteneği çok yüksektir. Atıklarını anüs yoluyla dışarıya atarlar. Atıkların dışarı atılması homeostasiyi (iç denge) korur.

Sardunya bahçe ve balkonlarda yetiştirmek için çok uygun bir bitkidir. Bahçeleri rengârenk süsler. Sıcak havalardan hoşlanır ancak fazla güneş ışığı sardunyayı rahatsız eder. Gece gündüz solunum yapar. Gündüzleri ayrıca fotosentez yapar. Ürettiği besinlerden kendine enerji sağlar. Metabolizma sonucu ortaya çıkan atıklarını yapraklarında biriktirir. Suyu sever ancak fazla su köklerini çürütür. Sardunya bitkisinin çoğaltılma yollarından bir tanesi de uzayan dallarından kopartarak toprağa dikmektir. Bu şekilde birkaç ayda kocaman sardunya bitkisi oluşabilir.

1. Toprak solucanı ve sardunya bitkisinin yukarıda belirtilen özelliklerinden hareketle canlı kavramını nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: Baktığımız nesnenin hücresel yapısı olması, enerjiye ihtiyaç duyması, çevresindeki değişimlere tepki vermesi, bulunduğu ortama uyum sağlaması, çoğalabilmesi, büyüme ve gelişme gösterebilmesi bu nesnenin canlı olduğunu gösterir. Varlıkların canlı olma durumuna ise canlılık denir.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 5 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!