Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 99

“9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 99” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 99

GÖRÜLMEYENİ GÖRÜRÜM

Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Canlıların yapısı ile ilgili çalışmalar mikroskobun (Görsel 1) keşfinden sonra büyük aşama kaydetmiştir. Gözle görülmeyen ya da gözle görülse bile iç yapısı bilinmeyen canlılar ve kendi vücutları, varoluşlarından itibaren insanoğlunun ilgi ve merak konusu olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle bilim ve bilimde kullanılan yardımcı araçların keşfi bu merakı büyük ölçüde gidermiştir. Özellikle mikroskobun icadı canlının en küçük yapı birimi olan hücrenin ve hücreler arası bağlantı ve işleyişin kavranmasında çok önemli bir aşamadır. Mikroskobun keşif sürecinin aşamalarını ve tarihini gösteren aşağıdaki Görsel 2’yi inceleyiniz.

Objektifleri yaklaşık 1000 kat kadar büyütme kapasitesine sahiptir. 1-100 ^m (mikrometre) çapında olan yapılar incelenebilir. Başlıca üç kısımdan oluşur: Işık kaynağı, optik kısım ve gövde. Göz ile bakılan bölüme oküler adı verilir. Objektifler, farklı büyütme kapasitesindedir. Gövde kısmında ise ışık, tabla, ayak, taşıma kolu ve makro-mikro ayar vidaları bulunur. İncelenecek madde, lam-lamel arasında uygun bir biçimde hazırlanarak preparat yapılır.

Elektron mikroskobu, virüsler dâhil olmak üzere tüm mikroorganizmaları ve onların her türlü yapısını incelemeye imkân sağlar. Elektronların yaydığı ışınlarla bir objeyi bir milyon defa büyütebilir. Organizmaların üç boyutlu ve daha detaylı bir şekilde incelenmesine olanak veren yüksek enerjili elektronlar ile yüzeyin taranması prensibiyle çalışır.

1. Aşağıdaki terimleri kendi cümlelerinizle açıklayınız.

  • Cevap: 

Preparat: Mikroskopta incelenmeye hazır hâle getirilmiş numuneye “preparat” denir. Arasına mikroskop altında incelenecek madde konulmuş lam ve lamel camlarından oluşan bütündür.

Oküler: Optik kısmın gözle bakılan ve tüpün üst kısmına konulan parçasını oluşturur. Görevi objektif tarafından oluşturulan obje görüntüsünü büyütmektir.

Objektif: Optik kısmın objeye en yakın bölümünü oluşturan objektifler, mikroskop tüpünün altına yerleştirilmiş ve orta eksen etrafında dönebilen bir tablaya (revolver) vidalanmıştır. Farklı büyütme kapasitelerine sahip olup birçok mercekten meydana gelmiştir. Sayıları 4-5 adet olabilir.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!