Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101

Lizozom

Lizozomlar, sindirim enzimleri taşıyan, tek katlı zarla çevrili hücre organelidir. Lizozomun içerisinde bulunan enzimler, granüllü en- doplazmik retikulumların yüzeyinde bulunan ribozomlarda üretildikten sonra endoplazmik retikulumlar aracılığı ile Golgi aygıtına getirilir. Golgi aygıtına taşınan enzimler etrafı bir zarla çevrilerek paketlenir. Küçük keseler şeklindeki bu yapılara vezikül denir. Bu veziküllerin bazıları lizozom organeline dönüşür. Lizozomlar hücre içi sindirim yapabilen hücrelerde bulunur. Lizozomdaki hidrolitik enzimler hücrenin kendi organik materyalini de parçalayarak ortadan kaldırabilir. Bu olaya otofaji adı verilir. Gelişmiş bitki ve mantar hücrelerinde lizozom yoktur.

Lizozomlar, fagositozla yutulan bakteri ve virüslerle yabancı maddeleri etkisiz hâle getirir (Görsel 2.17). Lizozomlar, spermin yumurtaya girmesinde de etkilidir.

Bozulmuş ve yaşlanmış organeller, lizozomlar tarafından yok edilir. Lizozom zarının iç yüzeyi, enzimlerin zarar vermesini engelleyen özel bir madde ile kaplanmıştır. Herhangi bir etki sonucu lizozom zarı parçalanırsa enzimler sitoplazmaya dağılır ve hücre kendini sindirir. Bu olaya otoliz denir.

Aşırı soğuk veya sıcağa maruz kalan deri hücrelerinde yanıkların oluşmasının sebebi lizozomların parçalanmasıdır. Lizozomlardaki fonksiyon bozuklukları, bazı hastalıklara neden olur. Örneğin Tay-Sachs (Tay Saks) hastalığında sinir hücrelerinin lizozomlarında lipitleri sindiren enzimler eksiktir. Zamanla sinir hücrelerinde biriken lipitler, hücrelerin fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Lizozom faaliyeti sonucu parçalanması gereken maddeler parçalanmadan zamanla lizozomlarda birikebilir. Bu maddeler yaşlılık pigmenti adı verilen pigmentlere dönüşür. Bu durum deride kahverengi lekelerin oluşmasına yol açar (Görsel 2.18).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!