Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163

1. Hangi bitkiler her mevsim yeşil kalır?

  • Cevap: Bazı bitkiler yaprak dökmezler. Yaprak dökmeyen bitkiler daima yeşil kalırlar. Bu durum bitkiler familyasının çeşitli özelliklere göre ayrılmasına neden olmuştur. Bitkiler açık tohumlular ve kapalı tohumlular olarak ayrılmaktadır. Açık tohumlu bitkiler de genelde kozalıklı olmaktadır. Kozalaklı bitkiler arasından çamgiller yaprak dökmeyen bitkilerdir. Yaprak dökmeyen bitkiler olarak her mevsim yeşil kalan bitkilerdir. Her mevsim yeşil kalan bitkiler açık tohumlu bitkilerdir. Bitkiler, yeşil yaprakları sayesinde fotosentez yapmaktadır. Fotosentez yapan bitkiler, kendi besinlerini kendileri üreten bitkilerdir. Bitkilerin fotosentez yapması diğer canlıların hayatlarına devam etmeleri de sağlar. Fotosentez sonucunda besin ve oksijen açığa çıkar. Oksijen, solunum yapan canlılar için gereklidir.

2. Hangi bitkiler kurak ortamlara daha iyi uyum sağlamıştır?

  • Cevap: Adaptasyon, bir canlının bir çevreye uyum sağlamasıdır. Bitkilerde adaptasyon, çevresel koşullara göre değişmektedir. Bitkilerde adaptasyon yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri, iklim özelliklerine göre değişmektedir. Isı, sıcaklık, basınç ve nem gibi fiziksel durumlar da bitkilerin uyumunu sağlar. Kurak bölgelerde de bitkiler yaşamaktadır. Kurak bölgelerde bitkilerin su kaybını önlemeden bazı özellikleri gelişmiştir. Gövde kısa kalın olur. Kökleri sağlam ve gelişmiş olur. Yaprak kalın ve küçük yüzeyli olur. Yapraklar terlemeyi engelleyen tüylerle doludur. Bitkiler kurak ortamın özelliklerine göre adaptasyon yaşar. Adaptasyon genetik bir olaydır. Kalıtsal olarak gerçekleşir. Kurak bölgelerdeki bitki özellikleri sıcaklığın zararlarından en az şekilde etkilenecek şekilde özelliklere sahiptir.

3. Hangi bitkiler çiçeksizdir?

  • Cevap: Çiçeksiz bitkiler sporla çoğalan ve çiçeği ya da tohumu olmayan bitkilere verilen addır. Çiçeksiz bitkiler Cryptogamae olarak da adlandırılır. Cryptogamae adı Yunanca’dan gelir (kryptos – gizli; gameein – evlenmek). Cryptogamae, gizli üretim anlamı taşır ve tohumsuz üremeyi temsil eder. Çiçeksiz Bitkiler Çiçeği olmayan bitkilere “çiçeksiz bitkiler” denir. Çiçeksiz bitkilerde kök, gövde ve yaprak gibi organlar iyi gelişmemiştir. Genellikle suda yaşarlar. Karada yaşayanlar da nemli bölgeleri severler. Damarlı ve damarsız olanları vardır. Çiçeksiz bitkilere: Su yosunları, kara yosunları, eğrelti otları, likenler, kibrit otları ve at kuyrukları örnek olarak verilebilir.

Çiçeksiz bitki türleri nelerdir?

1. Eğrelti Otu
2. Liken
3. Su Yosunu (Algler)
4. At Kuyruğu
5. Kara Yosunu
6. Kibrit Otu

4. Hangi bitkilerden yemeklik yağ elde edilir?

  • Cevap: Bitkilerin çoğu insanlar tarafından tüketilmektedir. Çoğu bitkiler insanların sağlığına çok yararlıdır. Bitkilerin yararları sayesinde hastalıklar da tedavi edilmektedir. İnsan sağlığının korunmasında ve insanların sağlıklı yaşamalarında bitkilerin faydaları bulunmaktadır. Bazı bitkilerden yağ elde edilmektedir. Bunlar zeytin, mısır, ayçiçek, fındık gibi bitkilerin yağları elde edilmektedir. Bu yağlar yemeklerde kullanılmaktadır. Yemeklerin bu yağlarla yapılması insan sağlığı için çok önemlidir. Zeytinyağı oldukça faydalı ve pahalı bir yağdır. Evlerde en çok mısır ve ayçiçek yağı kullanılmaktadır. Bitkisel yağlar, hayvansal gıdalara göre daha sağlıklıdır. Özellikle zeytin yağı en yararlı yağlardan biri olarak özel bir şekilde üretilmektedir.

Ayçiçeği

Yağ üretiminde ülkemizde birinci sırayı Ayçiçeği almaktadır. Çiçek gibi görünen boyu iki metreyi bulan bitkilerden hem çerezlik çekirdek hem de yağlık çekirdek üretilmektedir. Sağlık açısından tüketilmesi pek önerilmese de fiyatı en uygun olan bitkisel yağ türüdür.

Haşhaş

Haşhaş bilindiği üzere ülkemizde ekimi devlet tarafından sıkı denetim altındadır. Haşhaş meyvesi uyuşturucu madde ve ilaç sanayinden kullanıldığı için devlet yasaklamıştır. Fakat tohumları hem zararsız hem de yağ bakımından zengindir. Bu sebeple haşhaş tarımı Afyon ve iç Anadolu’da yapılmaktadır.

Soya

Soya yağı ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilen soya çiçeğinden elde edilmektedir. Hem yem sanayisinde kullanılan bitki hem de yağ üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle Adana ili ülkemizin soya yağı üretiminin %70’ini karşılamaktadır.

Gül 

Gül yağı özellikle kozmetik sanayinde çokça kullanılan bir yağdır. Fakat fiyatı çok astronomik rakamlara ulaşmaktadır. Litre fiyatı bin doların üstüne çıktığı zamanlar olmaktadır. Gül yağı ülkemizde sadece Isparta ve Burdur çevresinde üretilmektedir. Yaklaşık 1,5 ton gül yaprağından 1 litre gül yağı elde edildiği için maliyeti pahalıdır.

Zeytin

Zeytin En sağlıklı, kalp dostu bitkisel bir yağdır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Zeytinyağı fiyat olarak çok pahalı olmamak ile birlikte sürekli olarak tüketebileceğimiz bir yağdır.

Susam

Susam bitkisinden elde edilen yağ ülkemizde yaz kuraklığı olan ve yağış alan her yerde yetiştirilir. Bir kısmı yemeklik susam olarak ayrılan yağın geriye kalan kısmından yağ elde edilmektedir. Susam yağının çok fazla satışı yoktur.

Yer Fıstığı

Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle sulak alanlarda yetiştirilir. Kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığının yağı da çıkarılabilmektedir.

5. Hangi bitkiler insanlar tarafından besin olarak tüketilir?

  • Cevap: Bazı bitkiler insanlar tarafından besin olarak kullanılmaktadır. Bitkiler ilaç sanayinde, gıda sanayinde, makine sanayinde kullanılmaktadır. Bitkiler besin olarak da kullanılmaktadır. Sebze ve meyve olarak tüketin bitkiler insan sağlığı için oldukça önemlidir. Bitkiler insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Biyolojik olarak bütün sistemlerin korunmasını sağlarlar.

Besin olarak kullanılan bazı bitkiler şu şekildedir:

– Portakal
– Mandalina
– Elma
– Fındık
– Ispanak
– Biber
– Patlıcan
– Badem
– Greyfurt
– Muz
– Armut
– Ayva

Bitkiler meyve vermektedir. Çiçekli bitkiler meyve vermektedir. Çiçekli bitkilerin meyve vermesiyle bitkiler besin olarak tüketilmektedir. Diğer bitkiler ise genelde ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Genelde bitkiler şifa kaynağıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!