Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19

1.1.1. CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

A) HÜCRESEL YAPI

Organizmaların yapısal ve işlevsel birimi hücredir. Hücreler yapısal olarak prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki çeşittir. Prokaryot canlılar, zarla çevrili çekirdek ve organellere sahip olmayan tek bir hücreden oluşurken ökaryot canlılar zarla çevrili çekirdek ve organellere sahip tek ya da çok sayıda hücreden meydana gelir. Bakteri (Görsel 1.3), amip, paramesyum tek hücreli canlılara; bitkiler, mantarlar ve hayvanlar çok hücreli canlılara (Görsel 1.4) örnek olarak verilebilir. Bakteriler ve arkeler prokaryotik;protistler,bitkiler,mantar lar ve hayvanlar ökaryotik hücre yapısına sahip canlılardır.

B) BESLENME

Canlılar, madde ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için beslenmek zorundadır. İhtiyaç duyduğu besinleri kendi üretebilen canlılara üretici (ototrof) denir. Örneğin çoğu bitki; su, mineral, karbondioksit gibi gerekli maddeleri ve güneş ışığını kullanarak kendi besinlerini üretir (Görsel 1.5). Besinlerini dış ortamdan hazır olarak alan canlılara da tüketici (heterotrof) denir. Mantarlar ve hayvanlar, tüketici canlılara örnektir (Görsel 1.6).

C) SOLUNUM

Canlılar, yaşamsal faaliyetlerini (Görsel 1.7) gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle enerji elde etmek için besin mo- nomerlerini solunum reaksiyonlarıyla parçalayıp ATP sentezler. Solunum reaksiyonları; oksijenli solunum, ve oksijensiz solunum olmak üzere iki çeşittir. Besin monomerlerinin parçalanmasıyla ATP üretilmesini sağlayan diğer bir olay da fermantasyondur. Fermantasyonda Elektron taşıma sistemi olmaksızın organik bileşiklerden ATP sentezlenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!