Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37

a) Monosakkaritler

Monosakkaritler üç ile yedi arasında karbon atomu içerebilen en basit karbonhidratlardır. Kapalı formülleri CnH2n0n’dir. Monosakkaritler, karbonhidratların monomerleri olup sindirimle daha küçük birimlere ayrılmaz. Hücre zarından geçebilir. Monosakkaritler karbon sayıları ve içeriğindeki atomların uzaydaki dizilişine göre adlandırılır.

Pentozlar, beş karbonlu şekerlerdir. DNA’nın yapısına katılan de- oksiriboz ve RNA ile ATP’nin yapısına katılan riboz biyolojik açıdan en önemli pentozlardır. Deoksiribozun ribozdan farkı, bir oksijen atomunun eksik olmasıdır.

Heksozlar, altı karbonlu monosakkaritlerdir. C6H12O6 kapalı formülüne sahiptir. En önemli heksozlardan biri olan ve kan şekeri veya üzüm şekeri olarak da bilinen glikoz, tüm canlı hücrelerde bulunur ve hücrelerin öncelikli enerji kaynağıdır. Sağlıklı bir insanın her 100 mL kanında yaklaşık 100-140 mg glikoz bulunmalıdır (Görsel 1.34). Kan şekerinin çok yükselmesi veya düşmesi vücuda ciddi zararlar verir. Glikoz, fotosentezle üretilir ve amino asitler, yağ asitleri gibi diğer organik moleküllere dönüştürülür. Glikoz, birçok di- sakkarit ile polisakkaritin yapı taşıdır.

Kapalı formülleri aynı, açık formülleri farklı olan moleküllere izomer adı verilir. Glikoz, fruktoz ve galaktoz birbirinin yapısal izomeridir. Fruktoz, meyvelerde (Görsel 1.35) çok bulunduğundan meyve şekeri, galaktoz bitkilerde de bulunmasına rağmen memelilerin sütünde daha çok bulunduğundan süt şekeri olarak adlandırılır. Heksozların tamamı tatlı olup en tatlı heksoz fruktozdur.

1970’li yıllarda mısır şurubundaki glikozu, ondan daha tatlı frukto- za dönüştürecek sistem geliştirilmiştir. Günümüzde meşrubat ve işlenmiş gıdalarda bolca bulunan mısır şurubu glikoz ve fruktoz karışımıdır.

b) Disakkaritler

İki adet heksoz, dehidrasyon tepkimesiyle glikozit bağı kurarak di- sakkaritleri oluşturur. Örneğin malt şekeri veya arpa şekeri olarak bilinen maltoz, iki glikoz molekülünün bağlanmasıyla oluşur (Görsel 1.36). Maltoz en çok arpada bulunur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!