Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

Nükleotitler, nükleik asitlerin yapısal birimleridir. Her bir nükleotit 3 alt birimden oluşur:

♦ Azotlu organik baz
♦ 5 karbonlu şeker
♦ İnorganik fosfat grubu

Azotlu Organik Bazlar

Azotlu organik bazlar, halka yapısına göre pürin ve pirimidin bazları olmak üzere iki çeşittir (Görsel 1.77). Pürin bazları biri altıgen diğeri beşgen şekilli iki halkanın birleşmesinden oluşmuştur. Pirimidin bazları ise yalnızca altıgen şekilli tek bir halkadan ibarettir. Pürin bazları adenin (A) ve guanin (G) olmak üzere 2, pirimidin bazları ise sitozin (C), timin (T), ve urasil (U) olmak üzere 3 çeşittir. DNA’da adenin, guanin, sitozin ve timin organik bazları içeren nükleotitler; RNA’da ise adenin, guanin, sitozin ve urasil organik bazları içeren nükleotitler bulunur. DNA’daki timin bazı yerine RNA’da urasil bazı vardır.

5 Karbonlu Şekerler

Şekerler nükleik asitlerin en önemli elemanlarından biridir. Tüm nükleotit çeşitlerinde bir adet 5 karbonlu şeker (pentoz) bulunur. Bu pentoz riboz veya deoksiriboz şekerlerinden biridir. RNA nükleotitlerinde bulunan 5 karbonlu şeker riboz, DNA nükleotitlerinde bulunan 5 karbonlu şeker ise deoksiribozdur (Görsel 1.78).

İnorganik Fosfat Grubu (HPOp)

Nükleotitlerin yapısına katılan üçüncü molekül inorganik fosfat grubudur (HPO2-) (Görsel 1.79). Bu molekül DNA ve RNA’ya asidik özellik kazandırır.

Bir nükleotidin sentezi sırasında azotlu organik baz ile 5 karbonlu şeker birbirine glikozit bağıyla bağlanarak nükleozit oluşturulur. Nükleozitteki şekere inorganik fosfat grubunun ester bağı kurularak eklenmesiyle de nükleotit meydana getirilir (Görsel 1.80). Glikozit ve ester bağlarının kurulumu sırasında su açığa çıkar (dehidrasyon).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
unlike
2
angry
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!