Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85

KÖK HÜCRE YÖNTEMİYLE MİDE DOKUSU ÜRETİLDİ

ABD-Cincinnati (Sinsinati) Çocuk Hastanesi Tıp Merkezinde çalışan bir grup araştırmacı, kök hücre yöntemiyle laboratuvar ortamında mide dokuları üretmeyi başardı. Bu araştırma, mide ile ilgili hastalıkların laboratuvar ortamında incelenebilmesi için çok önemli bir gelişmedir. Örneğin laboratuvar ortamında üretilen mide dokuları kullanılarak mide kanseri üzerine araştırmalar yapılabilir ve midenin ilaçlara nasıl tepki vereceği incelenebilir.

Araştırmalar sırasında mide dokularını üretmek için embriyodan alınmış kök hücreler (Görsel 2.1) kullanılmıştır. Bu hücreler, içinde bulunduğu ortamın koşullarına göre başkalaşarak vücuttaki herhangi bir hücre türüne dönüşebilmektedir. Deneyler sırasında kök hücrelerin mide dokularına dönüşmesi 34 gün sürmüştür. Birkaç milimetre çapında olan dokularda kan hücresi ve bağışıklık hücresi bulunmamasına rağmen bu dokular, gerçek mide dokularına benzemektedir.

Elde edilen dokular ile gerçek mide dokuları arasındaki büyük benzerlik, aynı zamanda araştırmacıların bu dokuları kullanarak mide hastalıkları ile ilgili deneyler yapmasına imkân vermiştir. Ülser ve mide kanserine sebep olan bakterilerin dokulara enjekte edilmesinden sonra 24 saat içerisinde hücrelerin çoğalma hızının iki katına çıktığı ve tümörlerin oluşmasına sebep olan c-Met adlı bir genin aktifleştiği görülmüştür. Bu etkilerin mide kanseri olan hastalardakilerle aynı olması, kanser araştırmalarında kök hücre yöntemiyle üretilen mide dokularından yararlanılabileceğini göstermektedir.

♦ Kök hücreler, farklı hücrelere dönüşebildiğine göre hangi özelliklere sahiptir?

  • Cevap: Kök hücreler, kendi kendini yenileyebilme ve farklılaşabilme yeteneğine sahip olan özelleşmemiş hücrelerdir. Bu özellikleri, kök hücreleri diğer hücre tiplerinden ayırır. Kök hücreler, bölünerek yeni kök hücreler oluşturabilirler ve aynı zamanda farklılaşarak farklı hücre tiplerine dönüşebilirler. Bu nedenle, kök hücreler, dokuların yenilenmesi ve hasarlı dokuların onarımı için önemlidirler.

♦ Hücreler, tüm canlılarda aynı yapı ve özellikte midir?

  • Cevap: Hücreler, tüm canlılarda aynı yapı ve özellikte değildir. Farklı canlıların hücreleri, yapısal ve işlevsel olarak farklılık gösterir. Örneğin, hayvan hücreleri, bitki hücrelerinden farklıdır. Hayvan hücreleri, merkezi bir çekirdek, mitokondriler ve hücre zarı gibi yapısal özelliklere sahiptirken, bitki hücreleri, kloroplastlar, hücre duvarı ve büyük bir merkezi vakuol gibi farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca, farklı hücre tipleri, farklı işlevleri yerine getiren özelleşmiş özelliklere sahiptir. Örneğin, sinir hücreleri, sinirsel iletim için özelleşmiş yapısal özelliklere sahiptirken, kas hücreleri kas kasılması için özelleşmiş yapısal özelliklere sahiptir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!