Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

Bir olay veya olgunun çözümünde coğrafi bakış açısının önemini ortaya koyan aşağıdaki metni okuyup verilen soruyu cevaplayınız.

Yeryüzünü ve onun bileşenlerini inceleyen tek bilim dalı coğrafya değildir. Ancak, diğer bilim dallarından alınan bilgilerin mekânsal analizlerinin yapılarak birleştirilmesi, birleştirilmiş olan bilgiler arasında neden-sonuç ilişkilerine göre bağlantıların kurulması ve elde edilen bilgilerin bir bütün içinde sentez hâlinde ortaya konulması coğrafya biliminin işidir. Bu yönü ile coğrafya, yer- yüzündeki nesne ve olayları bütünleyici bir yaklaşımla ele alan ve bunu yaparken de diğer bilim dallarının verilerinden yararlanan disiplinler arası bir bilimdir.
İnsanoğlu da dâhil tüm nesneler ve olaylar, yeryüzünde belli bir mekânda ve o mekânın sahip olduğu fiziki ve beşerî özelliklerin etkisi altında bulunmaktadır. Bu sebeple, nesne ve olayların insan merkezli olarak insan yararına, tüm alanlarda kullanılabilmesi için bütünsel bir yaklaşımla, yani coğrafi bir yaklaşımla ele alınmaları gerekmektedir.

1. Sizce, Van Gölü kıyısındaki arazinin kullanımı, coğrafi bir yaklaşım ile nasıl planlanmalıdır?

  • Cevap: İlgili metinde de belirtildiği üzere, bir alandaki nesne ve olayların insan merkezli olarak insan yararına, tüm alanlarda kullanılabilmesi için bütünsel bir yaklaşımla ele alınması, genel manada coğrafi perspektifi ortaya koymaktadır. Bu sebeple, Van Gölü kıyısının coğrafi bir perspektifle planlanabilmesi, Van Gölü kıyısının kendi işlevine uygun kullanılmasından geçmektedir. Bu alan bir göl ve onun kıyısı ise bu alanın planlamasında, gölün fiziksel ve kimyasal özelliklerine zarar verebilecek faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Yani bu alan yerleşim yeri olmamalıdır. Çünkü bu alanın yerleşim yeri olarak kullanılması, gölün hem fiziksel hem de kimyasal özelliklerine zarar vereceği gibi gölde ve kıyısında yaşayan bitki ve hayvan türlerine zarar verecektir. Coğrafi perspektifin bir ayağının da insan olduğu düşünüldüğünde Van Gölü kıyısının yerleşim yeri olarak kullanılması gölün özelliğini yitirmesine neden olacağı için insan yararı da söz konusu olamaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!