Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

Aşağıdaki haritadan ve Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketini gösteren görselden hareketle soruları cevaplayınız.

1.Astronomik yaz mevsiminin 3 ve 6 numaralı yerlerden hangisinde daha uzun sürdüğünü nedeniyle açıklayınız.

  • Cevap: Dünya, Güneş etrafındaki hareketini elips şeklinde bir yörüngede gerçekleştirir. Bu durum, Dünyanın Güneşe olan uzaklığının yıl içinde değişmesine neden olur. Dünya 3 Ocak’ta Güneş’e en yakın, 4 Temmuzda ise en uzak konumdadır. Dünya, Güneş’e yaklaştığında Güneş’in çekim gücü artar ve daha hızlı hareket eder. Uzaklaştığında ise Güneş’in çekim gücü azalır ve daha yavaş hareket eder. Meydana gelen hız değişimleri, mevsim sürelerinin yarım kürelerde farklı yaşanmasına neden olur. Kuzey Yarım Kürede astronomik yaz mevsimi, Dünya’nın Güneş’ten uzaklaştığı tarihe denk geldiği için Güney Yarım Küre’ye göre daha uzun sürer.

2. Numaralanmış yerleri Güneş ışınlarını en büyük açıyla aldıkları zaman dilimini göz önünde bulundurarak Dünya’nın Güneş karşısındaki konumları ile eşleştiriniz.

  • Cevap: 1-B ve D, 2-C, 3-C, 4-C, 5-A, 6-A

3.Güneş ışınları; haritada işaretli yerlerden sadece 1, 2 ve 5 numaralı yerlere dik açıyla (90°) gelebilmektedir* Bu durumun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Ekvator ve yörünge düzlemi arasındaki 23° 27’lık açıya eksen eğikliği denir. Dönencelerin yerlerini de belirleyen bu eğiklik, Güneş ışınlarının sadece dönencelere ve dönenceler arasına dik açıyla (90°) gelmesine neden olur.

4.Yandaki görsel, yılın farklı tarihlerinde Güneş’in ufuk düzlemindeki konumlarını göstermektedir* Görselin haritadaki işaretli yerlerden hangisine ait olduğunu nedeniyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Güneş ışınları, merkeze sürekli güney yönden gelmiş ve hiçbir zaman dik açıyla (90°) düşmemiştir. Bu durum, merkezin Kuzey Yarım Küre’de ve Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde bulunduğunu gösterir. Ayrıca şekilde Güneş ışınlarının geliş açısının hiç 0° olmadığı görülmektedir. Bu nedenlerle şekli verilen merkez 3 numaralı yere aittir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
happy
1
love
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!