Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

Aşağıdaki metni okuyup, sorulan cevaplayınız.

Güneş sabitesinden de anlaşılacağı üzere, yeryüzünün ısınmasında Güneş’ten gelen enerjinin %27’lik kısmı kullanılmaktadır. Bu enerjinin, yeryüzünün tüm noktalarını aynı oranda ısıtmadığı görülmektedir. Yeryüzünün Güneş ışınlarını daha büyük açıyla alan yerlerinde, Güneş ışınlarının atmosferde aldığı yolun az olması ısı kaybını azaltır. Örneğin, Ekvator çizgisine yakın alanların Güneş ışınlarını daha büyük açı ile alıyor olması, bu alanlarda sıcaklık değerlerinin kutup noktalarına yakın alanlara göre yüksek olmasına neden olmuştur. Benzer durumlar, gün içinde ve yıl içinde de yaşanmaktadır.

1. Ekvator çizgisinden kutup noktalarına doğru Güneş ışınlarının düşme açısının azalıyor olması, yeryüzündeki sıcaklık dağılımını nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: Dünya’nın şeklinden dolayı Güneş ışınlarının düşme açısı, Ekvator çizgisinden kutup noktalarına doğru azalır. Bu durum, Ekvator çizgisi üzerinde ve yakın bölgesinde sıcaklık değerlerinin artmasını, buradan uzaklaşıp kutup noktalarına doğru gidildikçe de sıcaklık değerlerinin azalmasını beraberinde getirmiştir.

2. Herhangi bir noktaya gün içinde Güneş ışınlarının düşme açısının değişmesi, o noktanın gün içindeki sıcaklık değerlerini nasıl etkiler?

  • Cevap: Dünya’nın eksen hareketi sonucunda yeryüzündeki bir nokta, gün içinde Güneş’in ufuk düzlemindeki konumuna göre Güneş ışınlarını farklı açılar ile alır. Bu da, o noktanın sıcaklık değerlerini etkiler. Özellikle, Güneş ışınlarının en büyük açı ile alındığı öğle vaktinden sonraki zaman diliminde sıcaklık gün içindeki en yüksek değere ulaşır. O nokta, Güneş battıktan sonra Güneş ışınlarından yararlanamayacağı için ısı kaybı yaşanır ve sıcaklık değerleri gece boyu azalır.

3. Yerkürenin Ekvator çizgisine göre, kuzeyindeki ve güneyindeki orta enlemlerinde aynı anda zıt sıcaklık değerlerinin yaşanıyor olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Dünya’nın yörüngesi üzerindeki eğiklik açısı, Dünya üzerindeki bir noktanın yıl içinde Güneş ışınlarını farklı açılar ile almasına neden olur. Bu farklılık özellikle Ekvator çizgisine göre kuzey ve güneyde kalan orta enlemlerde kendini iyiden iyiye hissettirir. Ayrıca, eksen eğikliği nedeniyle Ekvator çizginin kuzeyinde ve güneyinde bulunan orta enlemlerin, Güneş ışınlarını birbirine zıt açılar ile alıyor olması, bu alanlarda aynı anda yaşanan sıcaklık değerlerinin birbirine zıt değerlerde olmasına neden olmaktadır. Bu durum da, zıt mevsimlerin yaşanmasında etkilidir.

4. Kar örtüsünün dağın kuzey-güney yönlü yamaçlarında farklı yükselti değerlerinde olmasından hareketle, dağın bu iki yamacında ne tür durumların yaşanması beklenmelidir?

  • Cevap: Yer şekilleri ve yer şekillerinin Ekvator’a göre konumu Güneş ışınlarının o noktaya düşme açısını etkiler. Örneğin, Oğlak Dö- nencesi’nin güneyinde kalan yerlerde, dağlar Güneş ışınlarını kuzeyden alır. Bu sebeple, dağların kuzey yamaçlarında sıcaklık değerleri güney yamacına göre daha fazla olur. Bu da, dağın iki yamacında farklılıkların görülmesinde etkilidir. Özellikle dağın kuzey ve güney yamacındaki sıcaklık değerlerinin farklı olması; kar örtüsünün görülme yükseltisini, sıcaklık değerlerinin farklılığını, doğal bitki örtüsünün görülebileceği en üst sınırı vb. etkiler.

5. Güneş ışınlarının, kutup noktalarına Ekvator çizgisine göre daha büyük açı ile geldiği varsayımının gerçekleşmesi hâlinde, yeryüzünde ne tür durumların yaşanması beklenir?

  • Cevap: Ekvator çizgisi, Güneş ışınlarını kutup noktalarına göre daha fazla alır. Bu da Ekvator çizgisinden kutup noktalarına gidildikçe sıcaklık değerlerinin azalmasına neden olur. Ancak tersi durum yaşanırsa Güneş ışınları kutup noktalarına daha büyük açı ile gelir ve buradan uzaklaşıldıkça Güneş ışınlarının düşme açısı azalır. Ekvator çizgisi, Güneş ışınlarını en küçük açı ile alır. Bu durumda;
    • Kutup noktalarında sıcaklık değerleri daha yüksek olur,
    • Kutup noktalarına yakın alanlarda bulunan buzul erir,
    • Ekvator çizgisi ve çevresi yeryüzünün en soğuk yerleri olur,
    • Yeryüzündeki canlıların doğal yaşam alanları değişir vb.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!