Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 4

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 4 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 4

3- Fırat Nehri üzerine kurulmuş olan Keban Barajı, bölgenin doğal ortam özellikleri üzerinde ne tür değişimlere neden olmuş olabilir?

  • Cevap: Fırat Nehri üzerine kurulmuş olan Keban Barajı, akarsuyun doğal akışının kesilmesine neden olmuştur. Özellikle, akarsuyun barajdan sonraki kısmında suyun eskisi kadar akış göstermemesi nedeniyle; akarsu vadisi içerisinde yaşayan sucul canlıların yok olması, akarsu kenarındaki bitki çeşitliliğinin yok olması gibi değişimler yaşanmıştır. Ayrıca, nehrin barajdan önceki su toplama alanında ise suyun aşırı birikmesi daha önce kara olan yerlerin su altında kalmasına neden olmuştur.

4. Geçmişte Glade Deresi üzerinde kurulmuş olan su değirmeni, bölgede o dönemde yaşayan insanlara ne tür kolaylıklar sağlamış olabilir?

  • Cevap: Akarsuların eğimli alanlarda hızlı akması nedeniyle insanlar bu suyun gücünden yararlanmak amacıyla su gücüyle dönen değirmenler inşa etmişlerdir. Glade Deresi’nde insanların o günün teknolojisi ile inşa ettiği su değirmeni, insan gücü ile daha uzun sürelerde yapılacak olan temel besin maddelerinin (öğütülmüş gıdalar vs.) daha kısa sürede yapılabilmesine olanak sağlamıştır.

5. Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte, Bac Son Nehri vadisinin yöre insanı tarafından yoğun yerleşim yeri olarak tercih edilmesinde, doğal ortamın hangi unsurları etkili olmuş olabilir?

  • Cevap: Bac Son Vadisi, Bac Son Nehri’nin akışı ile uzun yıllar süren bir süreç sonunda oluşmuş olan verimli bir tarım alanıdır. Bu sebeple, yöre insanı tarafından yoğunlukla tercih edilen bir yer olmuştur. Bac Son Vadisi’nin yöre insanı tarafından yoğun olarak tercih edilmesinin sebebi, akarsular aracığıyla bölgede oluşmuş olan verimli tarım alanları ile su kaynaklarının varlığıdır.

6. “YERYÜZÜNÜN KILCAL AĞLARI OLAN AKARSU, HAYATTIR” sözünü görsellerden hareketle, doğa-insan etkileşimi açısından açıklayınız.

  • Cevap:

İnsanın biyolojik yaşamının vazgeçilmezi olan kılcal damarlar, insan vücudunun her noktasına ulaşır ve ulaştığı yere hayat verir. Akarsular da tıpkı, insan vücudundaki kılcal damarlar gibi yeryüzünün hemen her yerine ulaşabilen ve ulaştığı yerlere taşıdığı su ile hayat veren bir sistemdir. Bu kapsamda;
Glade Deresi üzerine inşa edilen su değirmeni insanların öğütülmüş besin maddelerine daha kolay ulaşabilmesini,
Fırat Nehri üzerine inşa edilmiş olan Keban Barajı ile Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasını,
Ülkesini güneyden kuzeye kat eden Nil Nehri, bölge insanının nehir boyunca tekneler ile bir yerden başka bir yere rahatlıkla ulaşım yapabilmesini,
Bac Son Nehri Vadisi’nde yöre insanın verimli tarım alanlarında sulu tarım yapabilmesini, sağlamıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 4 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!