Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

1. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), haritaların bilgisayarlar ve bunlara yardımcı çeşitli teknolojik araçlar yardımıyla hazırlanması, saklanması ve kullanılmasını sağlayan bir araçlar ve işlevler bütünüdür. Buna göre, Sağlık Bakanlığı tarafından kişilerin hizmetine sunulan uygulamanın alt yapısının oluşturulmasında CBS’nin rolü nedir? Açıklayınız?

  • Cevap:

CBS mekânsal dağılımı konu alan pek çok alanda insanlara faydalı olan ve günümüzde yaygın olarak kullanılan mobil uygulamaların alt yapısını oluşturur. Bu uygulamalardan birisi de Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘’Hayat Eve Sığar” uygulamasıdır. Bu uygulamanın alt yapısını oluşturan CBS’nin çalışma sistemi şu şekilde özetlenebilir:
Haritalama için toplanan mekânsal veriler (Korona virüslü vaka sayısı, vakanın görüldüğü yerlere ait konumsal bilgiler, kişiler için pandemi döneminde önem arz eden hastane gibi yerlerin konumları vb.) belirli bir düzen içinde depolanmıştır.
Depolanmış olan bu veriler, mekânsal yani coğrafi tabanlı olarak bütün koordinatları ile birlikte uygulamanın içerisine depolanmıştır.
Depolanmış olan bu veriler, günlük veriler ışığında yeni duruma göre dönüştürülmüştür.
Tüm bu veriler; korona virüs ile mücadelenin etkin yürütülebilmesi adına istenildiği anda sunulabilme, sorgulayabilme, analiz edebilme amaçlı kullanılabilir.

2. Uygulamanın sağlık durumu kısmında, kişiye yöneltilen sorular ile kişinin sağlık durumunun sürekli takip edebiliyor olması, Kovid-19 vakalarının tespitinde ne tür kolaylıklar sağlamış olabilir?

  • Cevap: CBS çalışma sistemiyle oluşturulmuş olan ‘’Hayat Eve Sığar” uygulamasının kişilerin anlık sağlık durumuna ait bilgileri paylaşabiliyor olması; hem uygulamayı kullanan kişinin kendi sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olabilmesini hem de hastalığın bulaşmış olduğu kişilerin erken belirlenebilmesi açısından önemli bir kolaylık sağlamaktadır.

3. Uygulamanın yoğunluk kısmında, kişinin bulunduğu yerin Kovid-19 vakası açısından risk durumunun ortaya konulması, virüsün bulaşma etkisinin kırılması açısından ne tür kolaylıklar sağlamıştır?

  • Cevap: CBS çalışma sistemiyle oluşturulmuş olan ‘’Hayat Eve Sığar” uygulamasıyla, kişilerin anlık konumlarının GPS sayesinde takip edilmesi, kişinin bulunduğu konumda hastalığın görülme sıklığına ait verilerin kişiler ile paylaşılması, kişilerin virüse karşı önlem alabilmesi açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.

4. Uygulamanın yoğunluk kısmında, kişilerin yaşamında hayati önem taşıyan (hastane, eczane, market, otobüs ve metro durakları vb.) mekânların harita üzerine aktarılmasında hangi yöntem kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: CBS çalışma sistemiyle oluşturulmuş olan ‘’Hayat Eve Sığar” uygulaması, kişilerin anlık konumuna en yakın hastane, eczane, alışveriş merkezi, metro ve otobüs durağı gibi yerleri harita üzerinde noktalama yöntemi ile görebilmesine olanak sağlamıştır.

5. Kişinin, uygulama üzerinde belirlediği en yakın hastaneye gitmek istemesi hâlinde; bulunduğu mekân ile hastane arasındaki yolun harita üzerindeki gösteriminde hangi yöntem kullanılmıştır? Neden?

  • Cevap: Kişi, CBS çalışma sistemiyle oluşturulmuş olan ‘’Hayat Eve Sığar” uygulamasıyla anlık konumuna göre belirlemiş olduğu en yakın hastaneye gitmek isterse bulunduğu konum ile hastane arasındaki yol harita üzerinde çizgi yöntemi ile gösterilmektedir.

6. Erken müdahalenin önemli olduğu bir afetle mücadele etmek zorunda kalsaydınız,CBS ve uzaktan algılama tekniklerinden yararlanarak nasıl bir uygulama tasarlardınız?

  • Cevap:

Deprem sonrası enkaz altında kalan kişilerin konumlarının en kısa sürede tespiti, kişilerin hayata tutunabilmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. CBS ve Uzaktan Algılama Teknikleri kullanılarak bu amaçta bir uygulama geliştirilebilir. Tasarladığım uygulamanın aşamaları şu şekildedir:
Her ev, işyeri, okul, hastane kısaca insanın olabileceği her yerin CBS veri tabanı kaydı yapılır.
Kaydı yapılan bu yerlere en kısa sürede nereden ve nasıl ulaşılır, haritalama teknikleri ile belirlenir.
Kaydı yapılan bu yerlere ait üç boyutlu simülasyonlar oluşturularak deprem sonrası tahliye noktaları belirlenir.
Kaydı yapılan bu yerlere, anlık kişi sayısını vücut ısısı ile tespit edebilen uzaktan algılama cihazlar yerleştirilir. Bu cihazlar ile o yerde bulunan anlık kişi sayısı tespit edilir.
Enkaz altında bulunan kişilerin ilgili yerin neresinde olduğunu belirlemek için deprem ile birlikte devreye giren GPS cihazları ile enkaz altındaki kişilerin konumu harita üzerinden kolaylıkla tespit edilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!