Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

2. Yönergedeki grafikleri yorumlayıp merkezlerin iklim karakterini (iklim tipi, sıcaklık ve yağış özellikleri) ve bulundukları coğrafi konumun iklim üzerindeki etkilerini açıklayınız.

  • Cevap:

l.Ekvatoral: Sıcak bir iklimdir ve yıllık sıcaklık farkı azdır. Yıllık toplam yağış miktarı fazla olup yağış yıl içine düzenli dağılır. Ekvator’a yakın konumda olduğu için sıcaklık yıl boyunca fazladır ve alçak basınç koşullarına bağlı olarak yıl boyu yağış alır.
2. Muson: Sıcaklık ortalaması 30°C civarında olup yıllık sıcaklık farkı azdır. Yıllık yağış miktarı 2000 mm üzerindedir ve yağış yıl içine düzenli dağılmaz. Merkez Güneydoğu Asya’da yer aldığı için iklimin oluşmasında muson rüzgarları etkili olmuştur.
3. Çöl: Sıcaklık ortalaması 20°C üzerinde olup günlük sıcaklık farkı fazladır. Yıllık toplam yağış miktarı 50 mm’ nin altında olup yağış yıl içine düzenli dağılmamıştır. 30° dinamik yüksek basınç alanı üzerindeki konumu çölün oluşumunda etkili olmuştur. 4.Akdeniz: Sıcaklık ortalaması 15°C ile 25°C arasındadır, yıllık sıcaklık farkı ise 10°C civarındadır. Yağışların önemli bir miktarı kış mevsiminde düşer. 30° ile 40° kuzey ve güney enlemleri üzerinde kıyıda yer alması iklimin oluşumu üzerinde etkilidir. 5.Tundra: Sıcaklık ortalaması, 0°C’nin altında olup yıllık ve günlük sıcaklık farkı oldukça yüksektir.Yağışlar, sıcaklığın arttığı dönemde görülür. Kutba yakın konumda olması bu soğuk iklimin ortaya çıkmasında etkilidir.

3.Aşağıda özellikleri verilen doğal bitki örtüsü, yönergede sıcaklık ve yağış grafiği verilen merkezlerden hangisinde görülür?

  • Cevap: Tundra: 5 ’ Maki: 4

Tundra adı verilen bu doğal bitki örtüsü uzun süre kar ve buzla kaplı kalan toprak yüzeyinde, hava sıcaklığının 0 OC üzerine çıktığı dönemlerde gelişen bazı
ot türleri, cüce çalılar, yosun velikenlerden oluşur.
Maki; yaz kuraklığına uyum sağlamış, kısa boylu ağaç, çalı ve fundalıklardan oluşan bitki topluluğudur. Soğuğa dayanıklı olmayan bu bitkiler yaz aylarındaki kuraklığa uyum sağlamıştır.

4. 2 numaralı grafiğin olduğu yere eylül (9. ay) ayında seyahat etmeyi planlayan kişi ne tür kıyafetler götürmeyi tercih etmelidir? Neden?

  • Cevap: Bu dönem sıcak ve yağışın fazla olduğu bir mevsimdir. Bu nedenle terletmeyen, nefes alabilen ve su geçirmezliği yüksek özelliğe sahip kıyafetler tercih edilmelidir.

5. Yenilenebilir enerji yatırımları yapan bir şirket Güneş enerjisi santrali kurmak istemektedir. Güneş panelleri yönergede yer alan merkezlerden hangisine kurulursa Güneş enerjisi potansiyeli daha fazla olur? Gerekçelendirerek açıklayınız. (Güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyelini belirleyen faktörleri güvenilir kaynaklardan araştırınız.)

  • Cevap: Güneş enerjisi panelleri 3 numaralı merkeze kurulmalıdır. Güneş ışınlarının dik ve dike yakın açılarla geldiği, bulutluluk oranının (yağış az) az olduğu bu yerde Güneş enerjisi potansiyeli yüksektir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!