Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

Aşağıdaki metni okuyup, haritayı inceleyip soruları cevaplayınız.
Sahip olduğu doğal ve beşerî unsurlar bakımından benzerlik gösteren ve belli sınırlara sahip olan yeryüzü parçalarına veya mekân birimlerine bölge adı verilir. Yeryüzünde birçok farklı bölge tanımlanmış veya oluşturulmuştur. Bölgeler, şekilsel ve işlevsel olmak üzere iki kategoride sınıflandırılır. Sahip oldukları doğal (bitki, toprak vb.) ve beşerî (kültür, madencilik vb.) özellikleriyle dünyanın veya ülkelerin diğer alanlarından ayrılan bölgelere şekilsel bölge adı verilir. Mekânsal yapıyı ve mekan üzerindeki ekonomik ve kültürel işleyişi daha iyi organize edebilmek amacıyla istemli bir şekilde oluşturulan bölgelere işlevsel bölge adı verilir.

1. Haritada gösterilen bölge örneklerini türlerine göre hangi bölge sınıfında yer aldığını harita üzerine yazınız..

  • Cevap:

Ovalık, dağlık, plato bölgeleri ile yağışın fazla olduğu bölgedoğal şekilsel bölgelerdir.
Muz tarımı bölgesi ve yoğun nüfuslu bölge beşerî şekilsel bölgelerdir.
ZBK Proje Bölgesi, Karayolları 6. Bölge, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep Büyükşehir Bölgesi işlevsel bölgelerdir.

2. İşlevsel ve şekilsel bölgeleri birbirinden ayıran farklar nelerdir? Metinden ve haritalardan yola çıkarak yorumlayınız.

  • Cevap: Şekilsel bölgeler; doğal ve beşerî süreçler sonucunda oluşan ve insanların çeşitli kriterlere göre tanımladığı bölgelerdir. İşlevsel bölgeler ise insanlar tarafından yönetim, hizmet veya projeleri sağlıklı ve etkili bir şekilde yürütmek için bilinçli bir şekilde oluşturulan bölgelerdir.

3. Harita incelendiğinde bölge belirlemede hangi kriterler kullanılmıştır?

  • Cevap: Yer şekilleri, iklim, nüfus, tarımsal faaliyetler ile yönetim, planlama ve hizmetler haritada verilen bölgelerin belirlenmesinde kullanılan kriterlerdendir.

4. Haritada verilen bölgelerin belirlenmesinde kullanılan kriterler göz önünde bulundurulduğunda hangilerinin değişimi çok uzun süreçler sonucunda gerçekleşir?

  • Cevap: Yer şekilleri, iklim, toprak ve bitki örtüsü gibi doğal şekilsel bölgeler uzun süreç sonucunda değişim gösterir. Bu yüzden haritada verilen dağlık bölge, ovalık bölge ve yağışın fazla olduğu bölgelerin değişimi için çok uzun zaman gerekir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!