Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 89

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 89 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 89

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Sahip olduğu doğal ve beşerî unsurlar bakımından benzerlik gösteren ve belli sınırlara sahip olan yeryüzü parçalarına veya mekân birimlerine bölge adı verilir. Mekânsal yapıyı ve mekan üzerindeki ekonomik ve kültürel işleyişi daha iyi organize edebilmek amacıyla istemli bir şekilde oluşturulan bölgelere işlevsel (fonsiyonel) bölge adı verilir.
Eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim, pazarlama, ticaret, güvenlik ve turizm gibi hizmet sektörü içinde yer alan faaliyetlerle ilgili işlevsel bölgeler oluşturulur. Bazı kamu kuramları, ülke genelinde vermeyi planladıkları hizmetleri daha verimli ve kontrollü bir biçimde yürütmek amacıyla kendi bakış açılarına göre bölgeler oluştururlar. Türkiye’de hizmet bölgeleri bulunan devlet kuramlarından en önemli olanları; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK), Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kuramlardır.

Meteoroloji Hizmet Bbölgeleri
Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan MGM 15 hizmet bölgesinden oluşmaktadır. Her bö lge bir merkez ilde n ve diğer illerden oluşturulmuştur. Örneğin 13. Bölge ; Elazığ, Adıyaman, Bingöl, Malatya ve Tunceli il sınırlarını kapsar ve bu bölgenin merkez yönetim ili Elazığ’dıırr..
TÜİK İstatistik Bölgeleri (Düzey 1)
Türkiye’nin sosyal (nüfus, adalet, sağlık ve eğitim), ekonomik (tarım, sanayi, ticaret ve iş gücü), çevre ve enerji alanlarıyla ilgili her türlü istatistiki bilgi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elde edilir. TÜİK veri elde etmeyi kolaylaştırmak ve elde ettiği verileri sistemli ve anlamlı bir şekilde sunmak amacıyla illerin sosyoekonomik önemini ve büyüklüklerini dikkate alarak 12 bölgeden oluşan TÜİK büyük istatistik bölgelerini (düzey 1) oluşturmuştur.
Kalkınma Bölgeleri
Türkiye’de bölgeler arası ekonomik ve sosyal farklılıkları gidermek amacıyla bölgesel kalkınma projeleri oluşturulmuştur. Bu proje bölgeleri il sınırları gözetilerek oluşturulmuştur. Kalkınma bölgelerinin sınırları incelendiğinde Samsun ve Tokat illerinin hem Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) hem de Ye- şilırmak Havzası Gelişim projesi (YHGP) sınırları içerisinde olduğu görülür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!