Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 105 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Gün Yayınları

b. Mevsimlik Rüzgârlar (Musonlar)

Musonlar; Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Kuzey Avustralya ve Batı Afrika’da etkilidir (Harita 1.5.6). Karalar yaz döneminde denizlere göre daha sıcak olduğundan alçak basınç alanı, serin olan denizler ise yüksek basınç alanıdır. Bu nedenle yaz musonları denizden karaya doğru eser ve estiği yerlere bol miktarda yağış bırakır. Kış döneminde ise karalar daha soğuk olduğundan yüksek basınç alanına, daha sıcak olan denizler ise alçak basınç alanına dönüşür. Bu nedenle kış musonları karadan denize doğru eser. Kış musonları, kuru ve serindir.

c. Yerel Rüzgârlar

Yerel ısınma farklarına bağlı olarak oluşan rüzgârlardır. Esme süresi kısa ve etki alanı dar olan bu rüzgârlar “meltem” olarak da adlandırılır. Yerel rüzgârlar deniz, kara, dağ ve vadi meltemleri olarak gruplandırılmaktadır. Gündüz karalar daha sıcak olduğundan alçak basınç, daha serin olan denizler ise yüksek basınç alanıdır. Bu nedenle gündüz rüzgâr denizden karaya eser. Buna deniz meltemi denir. Gece ise karalar hızla soğuyarak denizlere göre yüksek basınç alanı hâline gelir.

Bu nedenle gece rüzgâr karadan denize eser. Buna da kara meltemi denir (Şekil 1.5.13). Güneş ışınları, gün boyunca vadi tabanı ve yamaçlarını, vadi üzerinde aynı yükseklikte bulunan havaya göre daha fazla ısıtır. Yamaçlar ve tabandaki hava ısındığında yoğunluğu azaldığı için hafifler ve vadi yamaçları boyunca yükselir. Gündüz vadi veya dağ yamaçları boyunca yükselen bu sıcak hava akışına vadi meltemi denir. Güneş battıktan sonra dağ ve vadi yamaçları üzerindeki hava ısı kaybederek soğumaya başlar

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!