Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 112 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Gün Yayınları

Oluşumlarına Göre Yağış Biçimleri

Yağışlar oluşum şekillerine göre yamaç, konveksiyonel ve cephe olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

a. Yamaç Yağışı (Orografik Yağış)

Bir yamaç boyunca yükselen nemli havanın kütlesinin yamaçta oluşturduğu yağış şeklidir (Şekil 1.5.16). Yükselirken soğuyan hava kütlesi, belirli bir yükseklikten sonra doyma noktasını aşarak yağış bırakır. Dağların kıyıya paralel uzandığı yerlerde bu tür yağışlar yaygındır.

b. Konveksiyonel Yağış (Yükselim Yağışı)

Isınarak yükselen havanın oluşturduğu yağış şeklidir. Isınarak hafifleyip yükselen hava kütlesi, yükseldikçe soğur ve belirli bir yükseklikten sonra doyma noktasını aşarak yağış bırakır (Şekil 1.5.17). Ekvatoral bölgede yıl boyunca bu tür yağışlar görülür. Karaların iç kesimlerinde ise bu tür yağışlara ilkbahar ve yaz döneminde rastlanır.

c. Cephe Yağışı (Frontal Yağış)

Farklı sıcaklıktaki hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında görülen yağıştır (Şekil 1.5.18). Sıcak ve soğuk havanın karşılaştığı yerde bu her iki havayı birbirinden ayıran sınıra cephe (depresyon) denir. Sıcak havanın yoğunluğu az olduğundan cephe boyunca soğuk havanın üzerine doğru yükselir. Yükselmesine ve soğuk havaya temas etmesine bağlı olarak sıcak ve nemli havanın sıcaklığı düşer. Bunun sonucunda sıcak ve nemli hava yağış bırakır. Bu tür yağışlara daha çok tropikal ve kutupsal kökenli hava kütlelerinin karşılaştığı orta kuşakta rastlanır.

Yağış Rejimleri

Yeryüzünde belirli dönemlerde yağış alan yerler bulunduğu gibi yıl boyunca yağış alan yerler de bulunmaktadır. Yağışın yıl içindeki dağılışına yağış rejimi denir. Yeryüzü, yağış rejimi bakımından düzenli ve düzensiz yağış rejimleri bölgesi olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Örneğin yıl içindeki yağışın büyük bir kısmını kış mevsiminde alan, yazların ise kurak geçtiği Akdeniz ikliminde yağış rejimi düzensizdir. Buna karşın yıl boyunca yağış alan ekvatoral ve okyanusal iklim bölgelerinin yağış rejimleri düzenlidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!