Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 116 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Gün Yayınları

1. Sıcak Kuşak İklimleri

Sıcak kuşaktaki iklimlerin başlıcaları, ekvatoral iklim, yazları yağışlı tropikal iklim, muson iklimi ve çöl iklimidir. Bu iklim tiplerinin ortak özelliği dört mevsimin belirgin olmaması, yıllık sıcaklık farklarının az olmasıdır.

a. Ekvatoral iklim

Ekvatoral iklim 10° kuzey ve güney enlemleri arasında etkilidir. Amazon ve Kongo havzaları ile Endonezya ve Malezya’da bu iklim tipi görülür. Ekvatoral iklimde sıcaklık yıl boyunca 25 °C civarındadır (Grafik 1.5.3). Güneş ışınlarının düşme açısı çok az değiştiği ve nem oranı fazla olduğu için yıllık sıcaklık farklarının en az olduğu iklim bölgesidir. Sıcaklık gün içinde de çok az değişir.
Ekvatoral iklimde yıl boyunca yağış görülür. Ekvatoral iklim bölgeleri, yeryüzünün en fazla yağış alan yerleridir. Yıllık yağış miktarı 2000 mm civarındadır.

Ekvatoral iklim bölgesi, bitki örtüsü bakımından yeryüzünün en zengin alanıdır. Geniş yapraklı ve yıl boyunca yeşil kalan ağaçlardan oluşan ormanlar, ekvatoral bölgenin doğal bitki örtüsüdür (Fotoğraf 1.5.15). Bu bölgedeki ağaçların boyları 60 metreyi bulmaktadır. Bu ağaçların alt kısımlarında daha kısa boylu ağaçlar, en alt kısımlarında da çeşitli otlar yer almaktadır.

b. Savan iklimi

Bu iklim tipi 10° ile 20° enlemleri arasında etkilidir. Yıllık sıcaklık farkları ekvatoral iklime göre daha belirgindir. Bu iklim tipinin başlıca yayılış alanı Güney Amerika ve Afrika kıtalarıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 20 °C civarındadır. Bu iklim tipinin en belirgin özelliği yıllık yağışın büyük bir kısmının yazın düşmesidir (Grafik 1.5.4). Bir dönemi yağışlı tropikal iklimin doğal bitki örtüsü savandır (Fotoğraf 1.5.16). Savan, yaz yağışlarıyla yeşeren yüksek boylu otlardır. Bu otların arasında yer yer kuraklığa dayanıklı ağaçlar yer alır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
angry
4
unlike
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!