Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 137 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Gün Yayınları

(Fotoğraf 1.5.28). Denizden gelen havanın dağa çarparak yükselmesi, yamaçlarda sis oluşturmaktadır. Diğer yerlerde ise bu tür sisler, daha çok ilkbaharda ve kışın görülür. Türkiye’nin iç kesimlerinde sis olayına çoğunlukla hava sıcaklığının çok düştüğü kış döneminde rastlanır. Sis olayının görüldüğü yerlerden biri de denizlerdir. Nemin ana kaynağı olan denizlerde sıcaklığın düşmesiyle meydana gelen sisler, bazen görüş mesafesini çok düşürmektedir.

Ülkemizde sisli günlerin fazla olduğu yerlerin başında Karadeniz kıyıları gelir. Bu kesimde yıl boyunca vadi ve yamaç sislerine rastlamak mümkündür. Diğer yerlerde sis olayına daha çok ilkbaharda ve kışın rastlanır. Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu, ülkemizde sis olayının en az olduğu yerlerdir. Sis olayı, özellikle ulaşım bakımından önem taşımaktadır. Sisler bazen görüş mesafesini kısaltmakta, uçak ve vapur seferlerinin iptal edilmesine neden olmakta, kara ulaşımını güçleştirmektedir. Sanayileşmiş şehirlerde meydana gelen sisler, fabrika bacalarından ve araçların egzozlarından çıkan kirli hava ile birleşince insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır.

c. Türkiye’de Kuraklık

Bazı yerlerde veya bazı zamanlarda toprağa düşen yağış miktarı, toprağın kaybettiği su miktarından az olur. Bu durum kuraklık olarak adlandırılmaktadır. Buna göre kuraklığı etkileyen başlıca etmenler yağış ve sıcaklıktır. Yağışın az, buharlaşmanın çok olması kuraklığın şiddetini artırmaktadır. Bu nedenle ülkemizde kuraklığın en şiddetli olduğu yer Güneydoğu Anadolu’dur. Türkiye’nin büyük bir kısmında yaz aylarında düşen yağış miktarı azalır. Ayrıca bu dönemde sıcaklıkların artmasına bağlı olarak buharlaşmanın olması kuraklığa neden olmaktadır (Fotoğraf 1.5.29).
Kuraklığın en önemli belirtisi bitkilerin yaşamasının güçleşmesidir. Bu nedenle ülkemizin önemli bir kısmında yaz döneminde tarım sulamayla yapılabilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!