Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 147 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Gün Yayınları

Kalkolitik olarak adlandırılan ve madenlerin işlenmeye başlandığı dönemde madencilik bir meslek hâline gelmiş, üretim araçları gelişmiş, sabanın yapılmasıyla tarımsal üretim artmış, tarım alanları genişlemiştir. Nüfusun artması ve yerleşim birimlerinin genişlemesi, yöneticiliğin yeni bir meslek hâline gelmesini sağlamış, bu dönemde şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar varlığını devam ettiren bazı kaleler, bu şehir devletlerinden kalmadır.

Bu tür yerleşim birimleri, daha çok savunulması kolay yerlere kurulmuş, şehirlerin etrafı surlarla çevrilmiştir (Fotoğraf 2.3). Bu dönemde askerlik de önemli bir meslek hâline gelmiştir.
Üretimin artması yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olurken aynı zamanda hem konutların hem de yerleşim birimlerinin farklılaşmasını sağlamıştır. İlk yerleşme dönemindeki evler, çoğunlukla tek gözlü barınaklardan oluşmuş ve bunlar çoğunlukla kamış, çalı vb. dayanıksız malzemelerden yapılmıştır. Zamanla yapılarda kerpiç, taş ve ahşap kullanılmış, yapılar daha dayanıklı hâle getirilmiştir. Ayrıca konut sayısının artması, yerleşim birimlerinin büyümesine ve gelişmesine neden olmuştur. Zamanla iş yerlerinin yapılmasıyla yerleşim birimleri daha çok gelişmiştir. Yapılara yönetim ve ibadet yerlerinin eklenmesiyle yerleşim birimlerindeki fonksiyonlar artmış, yapılar çeşitlilik göstermiştir.

Yerleşim birimlerindeki fonksiyonel değişim ve çeşitlilik, şehirleşmeyle önem kazanmıştır. İlk şehirlerdeki ekonomik etkinlik tarıma dayalı olmakla birlikte tarım dışı etkinlikler de önem taşımaktaydı. Bu dönemde şehirlerin önemli fonksiyonlarından biri de ticaretti. Çevredeki köyler birçok ihtiyacını en yakın şehirden karşılamaktaydı.

İlk Çağ’da nüfusun artmasına bağlı olarak yerleşim yerleri büyümüş ve yeni yerleşim birimleri kurulmuştur. Orta Çağ’da nüfus ve yerleşme yerlerindeki artış devam etmiştir. Bu dönemde tarım aletleri ve tarım yöntemi gelişmiştir. Öküz yerine atların gücünden yararlanılmış, tarım alanları üçe bölünmüştür. Bir bölümü nadasa bırakılırken bir bölümünde tahıl, bir bölümünde ise baklagil yetiştirilmiştir. Böylece tarımsal üretim artmıştır. Üretimin artması nüfusun artmasına neden olmuştur. Yerleşim birimlerinin sayısı artmış ve mevcut yerleşmelerin bir kısmı büyümüştür.
Nüfusun artması ve tarım araçlarının gelişmesi, insanların yeni tarım alanları açmasını sağlamıştır. Madenciliğin gelişmesi ise tarım dışı etkinliklerin önemini artırmıştır. Böylece yerleşim birimleri, daha geniş bir alana yayılmış ve yapılarda kullanılan malzemenin çeşidi artmıştır.

Neolitik Dönem’deki şehirler (Fotoğraf 2.4), daha çok tarım ve ticarete dayalı iken Kalkolitik Dönem’deki şehirlerde tarım ve ticaretin yanı sıra maden çıkarma ve işleme önemli fonksiyonlar arasında yer almıştır. Orta Çağ şehirlerinde tarım, madencilik ve ticaret başlıca fonksiyonları oluşturmuştur. Yerleşmelerin değişim ve gelişimi açısından Sanayi Devrimi büyük bir önem taşımaktadır. Sanayinin gelişmesine bağlı olarak birçok yerleşim birimi hızla gelişerek şehirlere dönüşmüştür. Sanayileşme süreci günümüzde

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!