Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Gün Yayınları

… de hızla devam etmektedir. Bu nedenle yerleşim birimleri büyümekte şehirlerin fonksiyonları çeşitlenmektedir. Dünya genelinde kırsal kesimdeki nüfusun oranı azalırken şehirlerde yaşayan nüfus oranı artmaktadır. Günümüzdeki şehirler Neolitik Dönem, Kalkolitik Dönem, İlk Çağ ve Orta Çağ şehirlerinden farklı olarak daha fazla fonksiyona sahiptir. Bütün şehirlerin ortak özelliği çevresindeki kırsal yerleşim birimlerinin ticaret merkezleri olmalarıdır. Şehirlerden bazıları, aynı zamanda bulunduğu ülkenin önemli ticaret merkezidir. Birçok fonksiyona sahip oldukları hâlde şehirlerde bu fonksiyonlardan bazıları ön plana çıkmıştır. Bu nedenle şehirler ön plana çıkan fonksiyonlarına göre sanayi, turizm, liman, maden ve yönetim şehirleri olarak adlandırılmaktadır.

Sanayinin gelişmesine bağlı olarak coğrafi koşulların olumsuzluklarından korunma yolları bulunmuş, böylece eskiden yerleşmeye elverişli olmayan yerlerde de yerleşim birimleri kurulmuştur. Barajlar ve sulama kanalları sayesinde su kenarlarına bağımlılıktan kurtulan insanlar, ısınma sistemleri sayesinde soğuk bölgelerde de yaşamaya başlamışlardır. Böylece yerleşmelerin kurulacağı yer seçiminde coğrafi koşulların sınırlayıcı etkisi azalmıştır. Günümüzde yerleşim birimlerine, 4000 metreden yüksek yerlerde (Fotoğraf 2.5) ve kutuplara yakın alanlarda da rastlanabilmektedir. Öyle ki araştırmacılar, Antarktika kıtasında bile geçici yerleşim birimleri kurmuşlardır.

Yerleşme yerlerinin seçiminde doğal koşullar ve beşerî koşullar da etkili olmaktadır. Büyük bir kısmı denizler ve okyanuslarla kaplı olduğundan yeryüzünün önemli bir kısmı yerleşmeye elverişli değildir. Karaların da önemli bir kısmı da yerleşmeye elverişli değildir. Yer şekilleri, iklim koşulları, bitki örtüsü ve su kaynakları gibi etmenler, karalarda yerleşmeyi etkileyen doğal etmenlerin başlıcalarıdır. Yeryüzünde dağlık alanlar, önemli bir yer kaplamaktadır. Engebe ve iklim koşullarından dolayı bu alanların önemli bir kısmı yerleşmeye elverişli değildir (Fotoğraf 2.6). Bu nedenle dağlık alanlar, yerleşmenin az olduğu yerlerdendir. Örneğin Kuzey ve Güney Amerika’nın batı kesiminini boydan boya kaplayan Kayalık ve And dağları ile Avrupa’dan Doğu Asya’ya kadar uzanan Alp- Himalaya dağlarının önemli bir kısmı yerleşmelerin az olduğu alanlardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!