Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 149 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Gün Yayınları

Yeryüzünde yükseltisi fazla olan alanlar da yerleşmeye az elverişli alanlardır. Bu nedenle yerleşmelerin önemli bir kısmı yükseltisi deniz seviyesinden itibaren 500 metreye kadar olan alanlarda toplanmıştır. Yeryüzünde yerleşmelerin dağılışını etkileyen etmenlerden biri de iklim koşullardır. Sıcaklığın düşük olduğu kutuplar yerleşmeye elverişli olmayan yerlerdendir (Fotoğraf 2.7). Antarktika, askerî ve bilimsel amaçlarla kurulan istasyonlar dışında yerleşmelerin olmadığı kıtadır. Aynı şekilde Grönland Adası’nın iç kesimleri de sürekli yerleşmelerin bulunmadığı alanlardandır. Yerleşmelerin sınırlı olduğu alanlardan biri de kurak alanlardır. Kuzey Afrika’daki Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası, Orta Asya, Batı Avustralya ve diğer çöl alanları yeryüzünün önemli bir kısmını kaplamaktadır. Bu yerlerde vaha adı verilen su kenarları başlıca yerleşme alanlarıdır (Fotoğraf 2.8). Bunun dışındaki yerlerin büyük bir kısmı yerleşmelerin olmadığı alanlardır.

İklim koşullarından dolayı yerleşmelerin az olduğu alanlardan biri de ekvatoral iklim bölgesidir. Nem ve sıcaklık koşullarından dolayı bu bölgedeki başlıca yerleşim birimleri yüksek kesimlere kurulmuştur. Yeryüzünde iklim koşulları bakımından yerleşmeye en uygun yerler orta kuşaktır. Bu nedenle yeryü- zündeki yerleşmelerin önemli bir kısmı bu kuşakta yer almaktadır.
Yerleşmeyi sınırlandıran etmenlerden biri de ormanlardır. Amazon ve Kongo havzaları ile Kanada ve Sibirya’daki orman alanları başta olmak üzere yeryüzündeki orman alanları yerleşmelerin çok az olduğu yerlerdir. İnsanlar için hayati önem taşıyan su, yerleşme yerinin seçiminde önemli bir etmendir. Bu nedenle ilk yerleşmelerin başladığı zamandan günümüze kadar geçen sürede insanlar yerleşme için daha çok su kenarlarını seçmişlerdir. Özellikle iklim koşullarının elverişli olduğu yerlerdeki akarsu ve göl kenarları yerleşme için seçilen yerlerin başlıcalarıdır (Fotoğraf 2.9).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!