Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 150 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Gün Yayınları

Yerleşmeyi etkileyen beşerî etmenlerin baş- lıcaları sanayileşme, tarım, madencilik, ulaşım, ticaret, turizm, gibi ekonomik etkinlikler ile güvenlik koşullarıdır. Sanayi merkezleri, günümüzde başlıca çekim merkezleridir. Bu nedenle sanayileşmiş yerler, yerleşmelerin yoğun olduğu alanlardır. Örneğin Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’nın doğusunda yerleşmelerin fazla olmasında sanayileşmenin etkisi fazladır.

Tarım, yeryüzündeki önemli ekonomik et- elverişli alanlara kurulmuştur (Tayland). kinliklerden biridir. Yeryüzünde tarımın başladığı zamandan günümüze kadar geçen sürede tarıma elverişli alanlar, insanların yerleşme alanı olarak tercih ettikleri yerlerin başlıcalarıdır (Fotoğraf 2.10). Doğu ve Güneydoğu Asya’da yerleşmelerin çok olmasında buraların tarıma elverişli olması önemli bir rol oynamıştır.

Yerleşme yerlerinin seçiminde etkili olan etmenlerden biri de madenciliktir. Yerleşim birimlerinin yakınında maden bulunması, bu tür yerleşim birimlerinin büyüyüp gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca bazı yerleşim birimleri ise bir maden yatağı bulunduktan sonra buraya yakın alana kurulmuştur. Bazen de madencilik için yerleşilen yerler, maden rezervi bitince terk edilebilmektedir (Fotoğraf 2.11). Örneğin ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Bodie (Bodi) yerleşmesi, buradaki altın rezervleri bitince terk edilmiş bir yerleşim birimidir.

Yerleşim birimlerinin gelişmesinde ulaşım koşulları da önem taşımaktadır. Ana yolların kavşağında bulunan yerleşmeler, hızlı gelişme şansına sahiptir. Bazı yerleşim birimleri, ekonomik ve ulaşım bakımından geniş bir alana hizmet verebilmektedir. Hinterlandı geniş olan bu alanlar, önemli bir ticaret merkezine dönüşmekte ve ticaret sayesinde gelişebilmektedir. Yerleşmelerin gelişmesinde etkili olan etmenlerden biri de turizmdir. Turizmin gelişmiş olduğu yerlerdeki yerleşim birimleri hızla gelişebilmektedir. Yerleşim birimlerinden bazıları da güvenlik bakımından savunmaya elverişli yerlere kurulmuştur. Özellikle Orta Çağ’da bazı yerleşim birimlerinin kurulacağı yer seçiminde güvenlik sorunu etkili olmuştur. Günümüzde ise savaşlar ve ülke içindeki karışıklıklar, bazı yerleşim birimlerinin terk edilmesine neden olmaktadır.

Arazi Çalışması

Çevrenizdeki nüfusu fazla olan bir yerleşim birimine gezi düzenleyiniz. Buranın gelişmesine etkide bulunan etmenleri araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri ve görselleri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Çevremizde nüfusu fazla olan bir yerleşim birimi olarak Şehir Üniversitesi yakınındaki Kadıköy ilçesini seçtim. Kadıköy’ün gelişmesinde etkili olduğunu düşündüğüm etmenleri araştırdığımda şu sonuçlara ulaştım:

Ulaşım kolaylığı: Kadıköy, İstanbul’un önemli ulaşım akslarından biri olan Marmaray ve raylı sistem hatlarına sahip olması nüfusun artmasına katkıda bulunuyor.

Tarihi ve kültürel değerler: Kadıköy’deki tarihi yapılar, müzeler ve parklar bölgenin gelişimini destekliyor.

Alışveriş imkanları: Yoğun sayıda mağaza, cafe ve restoran Kadıköy’ü alışveriş cenneti yapıyor.

Eğitim kurumları: Üniversite ve liseler bölgedeki öğrenci nüfusunu artırıyor.

Yeşil alanlar: Moda, Fikirtepe gibi parkları nüfusu çekiyor.

İş olanakları: Holding merkezleri, özel şirketler bölgede istihdam sağlıyor.

Sonuç olarak Kadıköy, tarihi dokusu ve sunduğu sosyal avantajlarla gelişimini sürdürüyor.

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!