Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 158 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları Gün Yayınları

Şanlıurfa ilinin sınırları içinde bulunan Göbeklitepe’deki (Fotoğraf 2.22) yapılar, Anadolu’da insanların günümüzden 10.000-12.000 yıl önce yaşadıklarını kanıtlamaktadır.

Dünya miras listesinde yer alan ve Konya yakınlarında bulunan Çatalhöyük, tarım ve ilk yerleşmelerin kurulduğu alanlardandır. Bu antik yerleşim biriminde MÖ 7.400 yıllarına ait kalıntılara rastlanmaktadır. Çorum yakınlarında yer alan Alacahöyük’te ise MÖ 1.450-1.200 tarihlerine ve Hititlere ait yerleşme yerleri kalıntıları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Diyarbakır ili sınırları içinde Çayönü, Burdur ilinde yer alan Hacılar, Şanlıurfa’daki Nevala Çöri Anadolu’daki ilk yerleşmelerden bazılarıdır.
Türkiye’de yerleşmeyi etkileyen etmenleri doğal ve beşerî faktörler olarak iki grupta inceleyeceğiz.

1. Doğal Faktörler

Yerleşmeyi etkileyen doğal faktörlerin başlıcaları iklim, yer şekilleri ve su kaynaklarıdır. Türkiye’de yerleşmelerin dağılışını etkileyen faktörlerden biri iklim koşullarıdır. Ülkemiz, iklim bakımından tarihin her döneminde insanların yaşamasına elverişli koşullara sahip olmuştur. Bu nedenle Türkiye’nin pek çok yerinde birçok uygarlığa ait yerleşme yeri kalıntılarına rastlanmaktadır.

İklim bakımından ülkemizde farklı özelliklere sahip yerler bulunmaktadır. Sıcaklık koşulları elverişli olan ve fazla yağış alan yerler, Türkiye’de yerleşmelerin fazla olduğu alanları oluşturmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de yerleşmelerin büyük bir kısmı, iklim koşulları elverişli olan kıyı kesimlerinde toplanmıştır. Sıcaklığın düşük olduğu yerler, yüksek dağlar (Fotoğraf 2.23) ve bazı platolar ile yağışın az olduğu alanlar, yerleşmelerin az olduğu yerlerdir. Örneğin Doğu Anadolu’da yerleşmelerin az olmasının nedenlerinden biri, kışların uzun ve soğuk geçmesidir. Tuz Gölü çevresi ile Güneydoğu Anadolu’nun güneyinde ise kuraklıktan dolayı yerleşme alanları sınırlıdır.

Türkiye’de yerleşmeyi sınırlandıran diğer bir etmen de yer şekilleridir. Yükseltisi fazla olan yerler, yerleşmeye elverişli değildir. Çünkü yükselti, sıcaklığın düşmesine neden olmakta ve ekonomik etkinlikleri güçleştirmektedir. Bu nedenle yüksek yerlerde yerleşmeler azdır. Fazla engebeli yerler, yerleşmeye ve tarıma elverişli değildir. Bu nedenle dağlar ve engebeli arazilerde yerleşmeler azdır. Yerleşmeyi etkileyen etmenlerden biri de su kaynaklarıdır. Yerleşim birimlerinin önemli bir kısmı, su kaynaklarına yakın yerlerde kurulmuştur (Fotoğraf2.24). Suyun az olduğu yerlerde yerleşim birimleri azdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 158 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!