Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 163 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Gün Yayınları

Karadeniz’in kıyı şeridi, yerleşmelerin fazla olduğu yerlerdendir (Fotoğraf 2.29). İklim koşullarının elverişli olması, bu kesimde yerleşmelerin kıyılarda daha çok toplanmasını sağlamıştır. Karasal iklimin etkili olduğu iç kesimlerde ve dağlık alanlarda yerleşmeler azdır. Batı Karadeniz’de hızla gelişip büyüyen merkezler madenciliğin gelişmiş olduğu Zonguldak, Ereğli ve Karabük ile tarım ve ulaşımın gelişmiş olduğu Bolu ve Düzce’dir.

Marmara Denizi’nin çevresindeki yerler, yerleşmelerin en yoğun olduğu alanlardandır. Özellikle Çatalca-Kocaeli yarımadaları, Türkiye’de yerleşme dokusunun en sık olduğu alandır. Bu kesimde yerleşmenin fazla olmasının nedenleri sanayi, ticaret, ulaşım ve tarımın gelişmiş olmasıdır. Yıldız Dağları (Fotoğraf 2.30), Gelibolu ve Biga yarımadaları, yerleşmelerin seyrek olduğu alanlardır.

Ege kıyılarındaki ovalarda yerleşmeler fazladır. İklim ve tarım koşulları elverişli olan verimli ovalarda nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının üzerindedir. İzmir, Aydın ve Manisa Ege’deki en gelişmiş yerleşim birimleridir. İç Batı Anadolu ile Menteşe dağlık yöresi, yerleşmelerin az olduğu alanlardır.

Akdeniz kıyılarında yerleşmelerin fazla olduğu alanlar Antalya ve Amik ovaları ile Çukurova’dır. İklim koşulları yerleşmeye elverişli olduğu hâlde dağlık alanların geniş yer kaplaması, Akdeniz’de yerleşmelerin yüz ölçüme göre az olmasına neden olmuştur. Örneğin Teke ve Taşeli platoları, Türkiye’de yerleşmelerin az olduğu alanlardandır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!