Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 165 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Gün Yayınları

Okuma Metni

Ülkemizin üzerinde bulunduğu topraklar, yeryüzünde yerleşmelerin ilk kurulduğu sahalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle Anadolu toprakları çeşitli kültür ve medeniyetlerin kurulup gelişmesine beşiklik etmiştir. Türkiye üzerinde yapılan paleoarkeolojik araştırmalar, ülkemiz topraklarında yerleşmenin günümüzden en az 10-12 bin yıl öncesine dayandığını ortaya
çıkarmıştır. O döneme ait yerleşmeler, doğal barınaklar yani mağaralardan meydana geliyordu.

Neolitik Dönem’de ise yerleşmeler Anadolu üzerinde daha yaygın bir hâl almıştır. Neolitik’te Paleolitik’in mağara yaşamı ve avcılık-toplayıcılık ekonomisi, yerini yerleşik düzene ve tarla kültürleri ile hayvancılığa bırakmıştır. Anadolu’daki ilk köy tipli yerleşmelerde meskenler kerpiçten ve birbirine bağlı denecek kadar sıkışık yapılmıştır.

MÖ 3000-2000 yılları arasında (Eski Tunç Çağı) yerleşmeler artık Anadolu’nun bütününe yayılmıştır. Diğer bir ilginç yön, bakır ve kalayın karışımından tunç eşyaların yapılabilir olmasıdır. Ancak o dönemde Türkiye topraklarındaki kalay cevheri bilinmemekteydi ve kalay, daha güneydeki sahalardan (Mısır) getiriliyordu. Böylece en azından kalay teminine dayanan büyük ölçekli ticaret başlamıştı. Yerleşmelerin fonksiyonel yapılarında da gelişme görülmüş ve evlerin içinde tahıl deposu ile mutfak bölümleri ortaya çıkmıştır. Meskenin inşasında kullanılan malzeme ise yine Neolitik’ten beri kullanılan kerpiçtir. Eski Tunç Çağı’nın bir diğer önemli özelliği, yerleşmeleri yönetecek idareci sınıfın ortaya çıkması ve bu nedenle idarecilerin oturduğu ve çevre köyleri yöneten yerleşme biriminin köyden farklı bir özellik kazanarak ilk kentleri oluşturmasıdır. Böylece Anadolu’nun coğrafi ortamı içinde ilk kez “kırsal” ve “kentsel” olmak üzere farklı fonksiyonlara sahip yerleşme birimleri ortaya çıkmıştır. Kentlerin hemen hepsi surlarla çevrilerek hariçten gelecek tehlikelere karşı korunmuşlardır.

Osmanlıların yerleşme coğrafyası bakımından Türkiye topraklarında yaptıkları belki de en önemli reform, nüfusun yerleşik düzene geçirilmesi çalışmalarıdır. Nitekim Osmanlılar döneminde ele geçirilen topraklar has, zeamet ve timar şeklinde (dirlik sistemi) savaşta yararlılık gösteren kimselere verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehir yerleşmeleri ve şehirsel yaşam tarzında da önemli gelişmeler gözlenmiştir. Temelleri Selçuklular döneminde atılan hemen her kentte imar faaliyetleri sürmüş, yol, köprü, cami gibi yapılar şehirlere kazandırılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!