Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 174 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Gün Yayınları

Dünya’yı karalar ve sular olmak üzere iki ana bölgeye ayırabiliriz (Harita 3.1). Karalar, kıta olarak adlandırılan yedi büyük, birçok küçük parçadan oluşmaktadır. En büyük kıta Asya, en küçüğü Okyanusya’dır. Diğer kıtalar Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa ve Antarktika’dır. Bu karalar da eski ve yeni dünya karaları olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Eski dünya karaları Avrupa, Asya ve Afrika’dan oluşur. Amerika, Okyanusya ve Antarktika ise yeni dünya karaları olarak adlandırılır.

Sular ise okyanuslar, denizler, göller, akarsular ve yer altı suları bakımından gruplara ayrılır. Yeryüzünü bu sulara göre de bölgelere ayırabiliriz. Örneğin ABD ile Kanada arası ve İskandinav Yarımadası birer göller bölgesidir. Kuzey Afrika ise yer altı ve yer üstü suları bakımından fakir bölge örneklerindendir.

Sular yeryüzünün yaklaşık dörtte üçünü kaplar. Bunların en büyüğü Büyük Okyanus’tur (Pasifik). Atlas Okyanusu (Atlantik) ve Hint Okyanusu, diğer büyük su kütleleridir. Su kaynaklarına yakınlık bakımından da yeryüzünü iç kesimler ve kıyı kesimleri olmak üzere iki bölgeye ayırabiliriz.

Yeryüzünü yüksekliğe göre çeşitli bölgelere ayırabiliriz. Buna göre yüksekliği az olan bölgeler, orta yükseklikteki bölgeler ve yüksekliği fazla olan bölgeler oluşturulabilir. Yer şekilleri bakımından yeryüzünü birçok bölgeye ayırabiliriz: akarsu şekillerinin yaygın olduğu bölgeler, karstik bölgeler, buzulların etkili olduğu bölgeler, rüzgâr şekillerinin egemen olduğu bölgeler gibi. Bunlar dışında yeryüzünü dağlık bölgeler ve düz alanlar olmak üzere de iki ana bölgeye ayırabiliriz. Örneğin Amerika Kıtası’nın batısı dağlık bir bölgedir. Güney Avrupa’dan başlayıp Doğu Asya’ya kadar devam eden Alp-Himalaya dağları da bir bölge oluşturmaktadır. Amazon Havzası, Kuzey Afrika, Sibirya, Arabistan Yarımadası, Orta ve Batı Avustralya, yer şekillerinin sade olduğu bölgelerdir.
Türkiye’yi, yer şekillerine göre dağlık bölge, ova ve plato bölgesi şeklinde bölgelere ayırabiliriz. Buna göre Toroslar dağlık bölgede yer alırken Çukurova ova bölgesi, Taşeli Platosu ise plato bölgesi içinde yer almaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!