Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 176 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları Gün Yayınları

Yeryüzü sıcaklık bakımından farklı özellikteki alanlardan oluşur. Bazı yerlerde kısa mesafelerde bile önemli sıcaklık değişimleri gerçekleşmektedir. Ancak yeryüzü sıcaklık bakımından genel olarak üç ana bölgeye ayrılabilir. Bunlar sıcak, ılıman ve soğuk kuşak bölgelerdir. Sıcak iklim bölgesi Kuzey Yarım Küre’de Ekvator ile 30. Güney Yarım Küre’de Ekvator ile 27. paraleller arasındaki alandır. Ilıman iklim bölgesi, Kuzey Yarım Küre’de 30 ile 68. paraleller, Güney Yarım Küre’de 27 ile 48. paraleller arasında yer almaktadır. Ilıman bölge ile kutup noktaları arasındaki yer, soğuk bölgeyi oluşturmaktadır. Soğuk bölge Güney Yarım Küre’de daha geniş yer kaplamaktadır.

Türkiye, sıcaklık bakımından çeşitli bölgelere ayrılmaktadır. Örneğin yıllık sıcaklık ortalaması bakımından ülkemizi dokuz bölgeye ayırabiliriz. Buna göre yıllık ortalama sıcaklığı 3,5 °C ile 5,3 °C; 10,8 °C ile 12,5 °C ve 18,1 °C ile 19,9 °C arasında yer alan yöreler, birer bölge oluşturmaktadır. Türkiye’yi yıllık sıcaklık ortalamasına göre farklı değerlere göre de bölgelere ayırabiliriz (Harita 3.3).

Yeryüzünde aşırı derecede yağış alan yerler bulunduğu gibi yıllarca yağış almayan bölgeler de bulunmaktadır. Yağış bakımından yeryüzü üç ana bölgeye ayrılır: yağışlı bölgeler, orta derecede yağış alan bölgeler, kurak bölgeler. Amazon ve Kongo havzaları ile orta kuşak karalarının batısı ve Güneydoğu Asya, fazla yağış alan bölgelerdir. En az yağış alan bölge çöllerdir (Fotoğraf 3.1). Özellikle dönenceler çevresi en az yağış alan bölgelerdendir. Kutuplar ve etrafı yüksek dağlarla çevrili yerler de en az yağış alan bölgeler içinde yer alır. Bu yerler dışında kalan alanlar ise orta derecede yağış alan bölgelerdir.

Ülkemizi yağış bakımından en az, orta derecede ve en fazla yağış alan olmak üzere üç ana bölgeye ayırabiliriz. Ayrıca Türkiye’yi yağış değerlerine göre de farklı bölgelere ayırabiliriz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!