Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 177 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları Gün Yayınları

Yeryüzünde sürekli basınç merkezleri de birer bölge oluşturmaktadır. Bunlar termik alçak ve yüksek basınç bölgeleri ile dinamik basın alçak ve yüksek basınç bölgeleridir. Yeryüzü sürekli rüzgârlar bakımından üç bölgeye ayrılır. Bunlar alizeler, batı ve kutup rüzgârları bölgesidir (Şekil 3.1). Ülkemiz ortalama basınç bakımından bölgelere ayrılabilmektedir. Bunlar yıllık ortalama basınç değeri yüksek, orta derecede ve az olan bölgelerdir. Kıyılar, yıllık ortalama basınç değeri yüksek olan yerlerdir. İç Anadolu yıllık basınç değeri orta, Doğu Anadolu ise az olan yerlerdir. Yeryüzünde çeşitli ölçütlere sınıflandırılmış göre birçok iklim bölgesi bulunmaktadır: Ekvatoral ve Akdeniz iklim bölgeleri gibi.

Ülkemiz bazı iklim bölgelerine ayrılmıştır. Bunlar Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklim bölgeleridir. Örneğin Ankara karasal, Antalya ise Akdeniz iklim bölgesinde yer almaktadır. Bitki örtüsü bakımından dünyayı orman, bozkır, maki, çöl, tundra alanları olmak üzere bölgelere ayırmak mümkündür. Dünyadaki başlıca orman bölgeleri Asya, Avrupa ve Amerika’nın kuzeyi, Amazon ve Kongo havzaları ile Muson ikliminin etkili olduğu yerlerde bulunmaktadır. Akdeniz iklim bölgesi, aynı (Fotoğraf 3.2) zamanda maki bölgesidir. Savanlar, dönenceler ile Ekvator arasındaki yerlerde görülür. Tundra bölgesi, kutuplara yakın yerlerdir. Bozkır bölgesi, ılıman karasal iklimin etkili olduğu alanlardır.

Ülkemiz bitki örtüsü bakımından da çeşitli bölgelere ayrılmaktadır. Bunların başlıcaları orman, maki, bozkır ve çayır bölgeleridir. Bu bölgeler, alt bölgelere de ayrılabilmektedir. Örneğin kızılçam ve ladin bölgeleri, orman bitki bölgesinin alt bölgeleridir. Doğal bölgelerin özelliklerinden biri, bu bölgelerin sınırları ile idari sınırların çakışmamasıdır. Örneğin çöl bölgesi birçok ülkenin sınırları içinde yer alabilmektedir: Mısır, Libya, Cezayir, Mali, Moritanya, Nijer, Çad ve Sudan’ın bir kısmının Sahra çöl bölgesinde yer alması gibi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!