Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 180 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları Gün Yayınları

Yeryüzünü inançlara göre bölgelere ayırabiliriz. Bunu Hrıstiyanlık, İslamiyet, Musevilik, Budizm, Hinduizm ve diğer dinlere inananların bölgeleri olarak sıralayabiliriz. Din bölgeleri ile idari sınırlar çoğunlukla çakışmamaktadır. Ancak idari sınırlar içinde, bir dine inananların, toplam nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturduğu ülkelerin sayısı fazladır. Örneğin Libya’da İslamiyet’e inananlar, nüfusun tamamına yakınını oluşturur. Norveç’te ise Hristiyanlar çoğunluktadır. Aynı ülke içinde farklı dinlere inanan insanlar da bulunmaktadır. Konuşulan dillerin her biri bir bölge oluşturmaktadır. Yeryüzünde çok sayıda dilin konuşulduğu günümüzde birçok dil bölgesi bulunmaktadır. Dil bölgeleri ile idari sınırların çakıştığı ülkeler bulunduğu gibi, idari sınırlarla konuşulan dil bölgelerinin çakışmadığı yerler de çoktur.

2. İşlevsel Bölgeler

İşlevsel bölgeler aynı zamanda heterojen bölgeler olarak da adlandırılır. Bu tür bölgeler, ekonomik ve kültürel işleyişi daha iyi organize etmek için oluşturulmaktadır. İşlevsel bölgelerdeki aktiviteleri organize eden bir merkez vardır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü gibi. Bu bölgelerin de ayrıca alt yönetim bölgeleri vardır. Örneğin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bir alt bölgedir.

Ülkelerin siyasi sınırları da birer bölge sayılabilir. Ayrıca siyasi sınırlara göre oluşturulan çeşitli bölgeler bulunmaktadır. Örneğin Birleşmiş Milletlere üye ülkeler, belirli bir bölge oluşturmaktadır. Siyasi bölge sınırları zamanla değişebilmektedir. Örneğin 1990’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi birçok ülke bağımsızlığını ilan ederek Birleşmiş Milletlere üye olmuştur. Böylece Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin oluşturduğu bölgenin sınırları genişlemiştir. Ülkelerin bazıları bir araya gelerek çeşitli bölgeler oluşturmuştur. OECD, Birleşmiş Milletler, NATO, NAFTA, Avrupa Birliği ve Karadeniz Ekonomik İş Birliği (Harita 3.5) bu bölgelerden bazılarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!