Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 181 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları Gün Yayınları

Ülkemizdeki işlevsel bölgeler, belirli bir merkez tarafından yönetilen ve daha iyi hizmet sunmak için oluşturulmuş bölgelerdir. Bu hizmet alanlarının başlıcaları eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim, pazarlama, istatistik, yönetim vb.dir.

Ülkemizdeki işlevsel bölge örneklerinin başlıcaları Devlet İstatistik Enstitüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğüdür.

Karayolları Genel Müdürlüğü ülkemizi 18 bölgeye ayırmıştır. Bu bölgelerin her birinin bir yönetim merkezi bulunmaktadır. Örneğin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün etki alanı 61.683 km2dir. Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye illerinin tamamı ile Malatya, Kayseri ve Adıyaman’ın bir bölümü bu bölgenin yönetimindedir.
Siyasi bölgelerin sınırları sürekli değişmektedir. Bu bölgelerden bir kısmı zamanla işlevini yitirerek dağılmakta, bazıları da yeni katılan ülkelerle daha geniş bir bölge oluşturmaktadır. Örneğin Sadabat Paktı günümüzde işlevini yitirmiştir.


Bunları Biliyor musunuz?

TÜİK Bölgeleri

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre Türkiye, bölge, alt bölge, il ve ilçeler için bölgelere ayrılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre 1995 yılından günümüze kadar olan dönemin verileri sunulmaktadır.


Okuma Metni

İstatistik Bölgeleri

Ülkemizin sosyoekonomik yapısıyla ilgili her türlü istatistik veriyi elde etme işi, yasayla kendisine verilen Türkiye İstatistik Kurumu, bölgesel istatistiklerin toplanması, geliştirilmesi, bölgelerin sosyoekonomik analizlerinin yapılması, bölgesel politikaların çerçevesinin belirlenmesi ve Avrupa Birliği Bölgesel İstatistik Sistemine uygun karşılaştırılabilir istatistiki veri tabanı oluşturulması amacıyla ülke çapında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması yapmıştır. 22 Eylül 2002 tarihli 2002/4720 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Avrupa Birliği Bölgesel İstatistik Sistemi -NUTS” (NUTS=Nomenclature of Territorial Units for Statistics) adıyla yürürlüğe koyulan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasında iller tek başlarına “Düzey 3” olarak tanımlanmış; ekonomik, sosyal ve coğrafi yönden benzerlik gösteren komşu iller ise bölgesel kalkınma planları ve nüfus büyüklükleri dikkate alınarak “Düzey 2” ve “Düzey 1” olarak gruplandırılmak suretiyle hiyerarşik İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması yapılmıştır.

“Alt istatistik bölgeler” şeklinde isimlendirdiğimiz “Düzey 2”ler, merkez seçilen ilin adı altında birbirine komşu değişik sayıdaki il alanının (Düzey 3’ün) gruplanmasıyla oluşturulmuştur. Bu sisteme göre Türkiye 26 alt bölgeye ayrılmıştır: 1-İstanbul, 2-Tekirdağ, 3-Balıkesir, 4-İzmir, 5-Aydın, 6-Manisa, 7-Bursa, 8-Kocaeli, 9-Ankara, 10-Konya, 11-Antalya, 12-Adana, 13-Hatay, 14-Kırıkkale, 15-Kayseri, 16-Zonguldak, 17-Kastamonu, 18-Samsun, 19-Trabzon, 20-Erzurum, 21-Ağrı, 22-Malatya, 23-Van, 24-Gaziantep, 25-Şanlıurfa, 26-Mardin. “Büyük İstatistik Bölgeler” olarak nitelendirdiğimiz “Düzey 1”ler, alt istatistik bölgelerinin (Düzey 2’lerin) gruplandırılması sonucu belirlenmiş olup toplam 12 adettir: 1-İstanbul, 2-Batı Marmara, 3-Ege, 4-Doğu Marmara, 5-Batı Anadolu, 6-Akdeniz, 7-Orta Anadolu, 8-Batı Karadeniz, 9-Doğu Karadeniz, 10-Kuzeydoğu Anadolu, 11-Ortadoğu Anadolu, 12-Güneydoğu Anadolu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 181 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!