Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 198 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Gün Yayınları

B. DOĞAL ORTAMDA İNSAN ETKİSİYLE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

İlk insanlar zamanından günümüze kadar geçen sürede insanlar doğal ortamda önemli değişiklikler gerçekleştirmişlerdir. Bu değişikliklerin meydana gelidiği ortamlar atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosferdir. İnsanlar ısınmak amacıyla ve üretim için çeşitli yakıtlar kullanarak havayı kirletmektedirler. Böylece insanlar, yapısını değiştirerek atmosfere olumsuz etkide bulunmaktadırlar. Bu etki, Sanayi Devrimi’nden sonra ileri boyutlara ulaşmıştır. Atmosferin yapısının %78’ini azot, %21’ini oksijen oluşturur. Karbondioksit ve su buharının atmosferdeki oranı çok azdır. Bu gazların tamamı canlılık için vazgeçilmez ögelerdir. Atmosferdeki gazların oranlarındaki değişme, canlılık olaylarını doğrudan etkiler. Örneğin Delhi (Hindistan), Karaçi (Pakistan) ve Ahmedabad (Hindistan) fosil yakıtların aşırı kullanımından dolayı havası çok kirli olan şehirlerdir. Buralarda hava kirliliğinden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşanmaktadır.

Hava kirlenmesi (Fotoğraf 4.14); özellikle sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılmaması, havayı çok kirleten petrol ve kömür gibi fosil yakıtların tüketiminin artması, araçların egzoz gazları ve termik santrallerin havayı kirletmesiyle gerçekleşir. Havayı kirleten atıklar, katı ve gaz maddelerdir. Havadaki oranı artan zehirli gazlar, insanların ve diğer canlıların zehirlenmesine yol açarken ozon tabakasının seyrelmesi güneşin zararlı ışınlarının…

Dünyada Hava Kirliliği

Hava kirliliği, soluduğumuz havada kükürt dioksit (SO2), partiküler madde (PM), nitrojen oksitleri (NOx) ve ozon (O3) gibi kirleticilerin çevre ve sağlık üzerinde olumsuz etkiler yapacak düzeyde olması şeklinde tanımlanabilir. Bu kirlilik, atmosferde doğal süreçleri bozmakta ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyada son 30 yıldır hava kirliliği düzeyleri düzenli olarak izlenmesine ve bu kirlilikle mücadele edilmesine rağmen, özellikle büyük metropollerde kirlilik düzeyleri hâlen güvenli kabul edilen sınırların üzerinde seyretmektedir. 1980’li yıllara kadar dünyada 1,3 milyar kişinin hava kalite standartlarının üstünde kirlilik içeren şehirlerde yaşadığı saptanmıştır. Hava kirliliği, dünya genelinde özellikle endüstriyel tesislerden, konutlarda ısınma amaçlı yakıt tüketiminden ve motorlu taşıt egzozlarından kaynaklanmaktadır. Dünyada hava kirletici emisyonlarda 2030 yılına kadar beş katlık bir artış beklenmektedir. Özellikle gelişmekte olan bölgelerde hızlı kentleşme ve enerji tüketiminin artışı ile birlikte kirlilik de artmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!