Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 47 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Gün Yayınları

2. Göreceli Konum

Göreceli konum, bir ülkenin çevresindeki ülkelere, ulaşım ve ticaret yollarına göre konumudur. Ülkenin yer şekilleri, yükseltisi ve denizlere göre konumu da göreceli konumu ifade etmektedir.
Bir ülkenin çevresindeki ülkelere göre konumu, o ülkenin jeopolitik konumunu doğrudan etkilemektedir. Ulaşım ve ticaret yolları bakımından stratejik öneme sahip olan ülkeler, hem ekonomik bakımdan gelir elde etmekte hem de jeopolitik bakımdan önemli bir konuma sahip olmaktadır. Bazı ülkeler, İzlanda (Şekil 1.3.5) örneğinde olduğu gibi ada şeklindedir. Endonezya gibi bazı ülkeler, birçok adadan oluşur. Bazıları da yarımada şeklindedir: İtalya gibi. Bu tür ülkeler, deniz ulaşımından yararlanmakta ve denizlerde çeşitli ekonomik etkinliklerde bulunmaktadır. Ayrıca bu tür ülkelerin iklimi üzerinde denizin ılımanlaştırıcı etkisi de bulunmaktadır. İsviçre gibi bazı ülkelerin denizlere kıyısı yoktur ve bu tür ülkeler, denizin bu tür avantajlarından yararlanamamaktadır.

Danimarka gibi bazı ülkelerin yükseltisi deniz seviyesine yakındır. Bazıları orta yükseklikte bulunmaktadır: Arjantin gibi. Afganistan gibi bazı ülkelerin yükseltisi fazladır. Hindistan gibi bazı ülkelerin ise hemen her yükselti basamağında toprakları bulunmaktadır. Yükselti, ekonomik etkinlikleri ve iklim koşullarını etkileyen etmenlerdendir.

Bazı ülkeler Hollanda örneğinde olduğu gibi büyük ölçüde düzlüklerden oluşur. İsviçre gibi bazı ülkelerin önemli bir kısmı dağlıktır. Bazı ülkelerde ise birçok yer şekli bir arada bulunmaktadır. Yer şekilleri ülkelerin turizm, tarım ve ulaşım gibi birçok ekonomik etkinliğini ve iklim koşullarını doğrudan etkilemektedir. Bazı ülkeler önemli ticaret yolları üzerinde yer almaktadır ya da bu tür geçitlere sahiptir. Örneğin Orta Doğu petrollerinin dünyaya açılan kapısı durumundaki Hürmüz Boğazı (Harita 1.3.2), İran ile Umman arasında yer almaktadır. Bu ülkelerin Hürmüz Boğazı üzerinde egemen olmaya çalışmaları, uluslararası sorunlara neden olmaktadır.

Ülkelerin doğal kaynak potansiyelleri de farklıdır. Kanada gibi bazı ülkeler; orman ve su kaynakları ile madenler bakımından zengindir. Afganistan gibi bazı ülkeler ise bu bakımdan fakirdir. Doğal kaynak potansiyeli, ülkelerin ekonomik ve jeopolitik konumlarını doğrudan etkilemektedir. Buna göre göreceli konum ülkelerin iklimini, ekonomisini ve jeopolitik özelliklerini doğrudan etkilemektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!